Alternatief geraffineerde suikers

 

Advies en tips

Maak beperkt gebruik van zoetmiddelen, maar als je ze gebruikt kies dan voor natuurlijke producten zoals:

 • vers fruit (banaan, appel, peer)
 • gedroogde vruchten (abrikozen, vijgen, dadels, rozijnen)
 • honing (onverhit)
 • vanille, pompoen en wortelen geven ook een zoete smaak aan gerechten

Kies met mate voor ahornsiroop, oerzoet of kokosbloesemsuiker.
Vermijd het gebruik van geraffineerde suikers zoals bijvoorbeeld riet-,biet- kristalsuiker, fructose, dextrose, glucose-fructosestroop, basterdsuiker.
 

Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Maak beperkt gebruik van zoetmiddelen, want ze verhogen sterk je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel te snel stijgt wordt er meer insuline aangemaakt. Insuline is het hormoon dat er voor zorgt dat het teveel aan suikers wordt weggewerkt uit de bloedbaan en naar je cellen wordt gebracht. Je lichaam gebruikt de suikers als brandstof.

Stijgt je bloedsuikerspiegel te vaak waardoor het hormoon insuline steeds weer opnieuw zijn werk moet doen dan worden de suikers weggewerkt naar de vetcellen, in plaats van omgezet naar energie. De insulinewerking is ontregeld en de kans op overgewicht is groot. Hoe hoger je insulineniveau, hoe minder vet je verbrand. Maar naast het feit dat insuline de afbaak van vet remt, geeft het ook veel ontstekingsbevorderende stoffen af.

Om dit te voorkomen help je je lichaam een handje door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dat betekent niet alleen beperkt gebruik van zoetmiddelen.

Welke producten verhogen nog meer sterk de bloedsuikerspiegel?

 • Pasta
 • Rijst
 • Brood
 • Aardappelen

 

Glycemische lading

Glycemische Index is een maat voor de snelheid waarmee de suikers (koolhydraten) de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Pin je hier echter niet op vast. De mate waarin je bloedsuikerspiegel stijgt hangt van meer factoren af. Onder andere de snelheid van eten en drinken, bereidingswijze, lichamelijke activiteit en in welke combinatie je het eet. Dit noemt men de ‘glycemische lading’.
 
Eet bijvoorbeeld een paar noten bij je rozijnen en de impact op je bloedsuikerspiegel is minder hoog dan wanneer je alleen een handje rozijnen eet.
 

Hier geef ik je een aantal tips:

 • Kies voor producten met een lage glycemische index zoals peulvruchten en onbewerkte (psuedo)granen.
 • Zorg dat je maaltijd voor 2/3 bestaat uit groente en vul aan met 1/3 peulvruchten, (pseudo)granen of eiwitten.
 • Combineer eiwitten (kip, vis, ei), vezels (groenten, zaden) en vet (zie gezonde vetten) in je maaltijd om de opname van koolhydraten in je bloed te vertragen.
 • Kies altijd voor meel in plaats van bloem.
  Meel wordt verkregen door het vermalen van bijvoorbeeld boekweit en haver en bevat nog de zemelen en kiemen. Zemelen zijn rijk aan voedingsvezels en zorgen daardoor voor een lagere glycemische lading. Daarbij heb je sneller een verzadigd gevoel, minder trek tussendoor en bevorderen ze je stoelgang. Op lange termijn heb je minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

 

Waarom geen geraffineerde suikers?

Geraffineerde suikers zijn sterk bewerkte suikers waar alle mineralen uit zijn onttrokken. Naast de bekende basterdsuiker, poedersuiker en kristalsuiker vindt je geraffineerde suikers terug in bewerkte producten (koekjes, gebak, snoep, cake, sauzen, soepen). Onder allerlei ‘schuilnamen’ zitten geraffineerde suikers in producten die wellicht bij je in de kast staan. Bijvoorbeeld:

Glucose-fructosestroop, dextrose, invertsuiker, melasse, rietsuiker, maisstroop,rijststroop, sapconcentraat.

Suiker verhoogt de bloedsuikerspiegel en deze daalt vervolgens weer snel. Deze pieken en dalen kunnen ervoor zorgen dat je weerstand krijgt tegen insuline. Dit heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem, er ontstaat een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker en werkt een snelle veroudering in de hand.

Als je minder suiker gaat eten merk je al snel dat je verslaving afneemt en kleine hoeveelheden voldoen. Bovendien ervaren mensen die minder suiker eten vaak dat ze meer energie hebben.

Tip: Het kost even wat tijd en discipline om minder zoetmiddelen te gebruiken, omdat je lichaam (indien je gewend bent om veel suikers te eten) erom vraagt. Wil je dit graag veranderen maar lukt het niet in één keer? Vervang dan eerst de geraffineerde suikers voor natuurlijke zoetmiddelen. Bouw vervolgens langzaam af door steeds minder zoetmiddel toe te voegen.


Geef een reactie

author
door Rianne Bossink


Doe mee!

Maak gezond eten makkelijk, leuk en lekker! Schrijf je in en ontvang elke week een tip in je mailbox.

Blijf op de hoogte

Alle rechten voorbehouden. © 2022 Voedstapje | KvK nr: 77392477 | BTW-id: NL003190962B11