Andijvie

Omschrijving: 

Het oogstseizoen voor andijvie van de koude grond loopt van juni tot oktober/november. Je hebt verschillende soorten, andijvie met een groot plat blad, gekruld blad en met smalle bladeren. Andijvie wordt veel rauw gegeten als sla. Verwerk hem bijvoorbeeld in deze heerlijke boekweitwrap. Je kunt er ook een heerlijke stamppot mee maken of in een smoothie verwerken.

Let er bij het kopen op dat de stronk wit/groen is. Wanneer deze bruin van kleur is en houterig aan het uiteinde, is de andijvie niet meer vers. De bladeren moeten stevig aanvoelen en mooi fris van kleur zijn.
 

Voedingswaarde:

Andijvie bestaat voornamelijk uit water en bevat o.a. B-vitamines, kalium, calcium en fosfor.
 

Gezondheid:

Kalium is nodig voor de geleiding van zenuwprikkels en de samentrekking van je spieren. Daarnaast is Kalium belangrijk voor een gezonde bloeddruk. Calcium en fosfor zijn nodig voor stevige botten.

Andijvie is een nitraatrijke groente. Nitraten zijn schadelijk als het wordt omgevormd tot nitrieten. Om dit te minimaliseren kun je nitraatrijke groente het beste maximaal 2 dagen koel bewaren. Was de groente goed en verwarm kort en snel.

Groene bladgroenten, zoals andijvie, bevatten chlorofyl. Deze stof zorgt ervoor dat afvalstoffen gebonden kunnen worden. Daarmee helpt het je lichaam te reinigen.
 

Tips bereiding:

Snijd de stronk weg en was de bladeren in koud water. Laat goed uitlekken in een vergiet en snijd eventueel in repen. Om de smaak optimaal te behouden kun je andijvie het beste rauw eten of even kort bakken.
 

Combineren met:

citrusfruit of sap, gember, kaas, komijn, noten, paddenstoelen, zeewier, nootmuskaat.


Geef een reactie

author
door Rianne Bossink


Doe mee!

Maak gezond eten makkelijk, leuk en lekker! Schrijf je in en ontvang elke week een tip in je mailbox.

Blijf op de hoogte

Alle rechten voorbehouden. © 2022 Voedstapje | KvK nr: 77392477 | BTW-id: NL003190962B11