Omschrijving:
Wanneer een product op biologische wijze is geteeld, wil dat zeggen dat er geen gebruik is gemaakt van kunstmest en chemische, synthetische bestrijdingsmiddelen. Er wordt vaak wisselteelt toegepast om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt. Dieren krijgen biologisch voer en er zijn strenge eisen ten aanzien van het gebruik van geneesmiddelen en diervriendelijke behandeling.
Voedingswaarde:
De voedingswaarde van biologische producten is hoger dan producten die niet op biologische wijze zijn geteeld. En dus beter voor je gezondheid.
Hoe herken ik biologische producten?
Biologische producten herken je aan het ‘Euro-blaadje’.
De sterren zijn afkomstig van de Europese vlag en de vorm, het blaadje, en kleur staan symbool voor de natuur. Dit logo maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het gebruik ervan is verplicht voor alle verpakte producten die geproduceerd zijn in de Europese Unie. Het logo mag ook gebruikt worden op biologische producten zonder verpakking of producten die voldoen aan de richtlijnen maar buiten de EU zijn geproduceerd.
Korte samenvatting van de richtlijnen
EKO-Keurmerk
Je kunt biologische producten ook herkennen aan het EKO-keurmerk.
Dit keurmerk wordt alleen toegewezen aan producten die voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan. Producten met dit keurmerk zijn afkomstig van bedrijven die naast de biologische teelt, een stapje extra doen op het gebied van duurzaamheid. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van groene stroom, milieuvriendelijke (bouw)materialen of de inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het EKO-keurmerk is er ook voor restaurants/cateraars die minimaal 40% biologisch inkopen en voor winkeliers waarvan het assortiment voor 90% bestaat uit biologische producten.
Demeter-keurmerk
Bedrijven die nog een stapje extra zetten ontvangen het Demeter-keurmerk, zowel voor het bedrijf als voor hun producten. Dit is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouwbedrijven. Naast de inzet voor voedingsmiddelen hebben zij ook aandacht voor de bedrijfsomgeving; het milieu, natuurontwikkeling, dierenwelzijn en de sociale en economische vernieuwingen. Zij zijn vaak voorloper bij nieuwe initiatieven en continu in beweging.
Een aantal voorbeelden:
Tips om goedkoper in te kopen
Vergelijk je de prijzen met reguliere producten dan betaal je voor biologische producten inderdaad meer. Niet zo gek want er is nu eenmaal meer tijd voor nodig om de producten te laten volgroeien.
Om biologische voeding toegankelijker te maken, hier een aantal tips:
Informeer eens in je omgeving waar je biologische producten rechtstreeks van het land kunt kopen.