Omschrijving:
Boekweit is een pseudograan en afkomstig van de gelijknamige plant welke voornamelijk terug te vinden is in Polen en Frankrijk. Het zaad, welke aan dunne steeltjes zit, is eetbaar.
Je kunt de zaden (boekweitkorrels) gebruiken als vervanger voor rijst bijvoorbeeld. Met een kooktijd van slechts 5-10 minuten is het ook nog eens een goede oplossing voor een snelle maaltijd. Wist je dat in Polen en Rusland de korrels worden geroosterd? Dit staat ook wel bekend als kasha. Heerlijk om wat knapperigs toe te voegen over een gerecht zoals een curry of een salade. Van boekweitgrutten (gepelde zaden) kun je lekkere pap maken en van boekweitvlokken je eigen muesli. Combineer met kokosmelk en wat fruit voor een voedzaam ontbijt.
Een ander product dat je in de winkels terugvind is boekweitmeel. Dit ontstaat door het malen van de zaden. Boekweitmeel kun je gebruiken als vervanger voor tarwemeel en bloem. Het is te gebruiken als bindmiddel en je kunt er bijvoorbeeld pannenkoeken, gebak, koekjes en cake mee bakken. Of maak je eigen pasta van boekweitmeel! Zie onderstaand recept:
Voordelen van boekweit:
– Licht verteerbaar
– Beperkte invloed op je bloedsuikerspiegel (in tegenstelling tot tarwe)
– Glutenvrij
– Bevat geen fytinezuur (fytinezuur bindt mineralen en scheidt deze uit)
Voedingswaarde:
Boekweit bevat o.a. magnesium, kalium, fosfor en glutamine.
Gezondheid:
Magnesium is van belang voor een goede weerstand. Met name in een stressvolle periode heeft je lichaam hier, onder andere, extra behoefte aan. Kalium is nodig voor de samentrekking van spieren en voor de geleiding van zenuwprikkels. Fosfor draagt bij aan stevige botten. Glutamine speelt een rol bij de opbouw van een gezond darmslijmvlies.