Het hoofdgerecht is vaak de klapper van het menu. Met deze drie voorbeelden laat ik je zien dat dit heel goed kan zonder vlees. De gerechten zijn licht verteerbaar en passen dus prima tussen een voorgerecht en nagerecht in zonder dat je overvol raakt. Eten is weer genieten!
De recepten zijn voor vier personen.
Gevulde portobello met een groene salade
Ingrediënten portobello:
- 4 portobello’s
- 2 grote rode uien, in ringen gesneden
- 1 teen knoflook, geraspt
- 3 takjes verse tijm, gerist
- 40 gram geitenkaas
Bereidingswijze portobello:
- Stap 1: Verwarm de oven voor op 170ºC. Leg bakpapier op een bakplaat.
- Stap 2: Snijd het steeltje van de portobello in stukjes en leg apart. Leg de ‘hoedjes’ op de bakplaat.
- Stap 3: Verwarm (kokos)olie in de koekenpan. Fruit de ui en knoflook aan samen met de steeltjes van de portobello. Voeg na ca. 8 minuten de geriste tijm toe, nadat de uien gekaramelliseerd zijn en daardoor heerlijk zoet smaken. Verwarm even door en leg het mengsel op de ‘hoedjes’. Kruimel vervolgens de geitenkaas eroverheen.
- Stap 4: Plaats ze voor ca. 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Ingrediënten groene salade:
- 200 gram linzen, gekookt
- 150 gram rucola (of groene bladgroente naar keuze)
- 2 rode puntpaprika’s, in reepjes
- 1 grote rode ui, in ringen gesneden
voor de dressing - 2 eetl. citroensap
- 6 eetl. olijfolie
- 2 tl. mosterd
- 2 tl. honing
- snufje peper en zout
Zoete spruitjes met quinoa
Ingrediënten:
- 500 gram spruitjes
- 3 lente-uitjes
- 2 handjes hazelnoten
- 2 eetl. ahornsiroop
- 150 gram quinoa
Bereidingswijze:
- Stap 1: Kook de spruitjes in een pan met kokend water in ca. 20 minuten beetgaar (afhankelijk van de grootte van je spruitjes) Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Stap 2: Zet een koekenpan op laag vuur en verwarm daarin de hazelnoten. Als de hazelnoten heerlijk beginnen te ruiken voeg je de spruitjes eraan toe en schenk je de ahornsiroop eroverheen. Verwarm het geheel door en voeg de lente-uitjes als laatste toe.
- Stap 3: Serveer de spruitjes met de quinoa erbij.
Spicy bloemkool uit de oven
Ingrediënten:
- 1 bloemkool
- 1 eetl. Garam Masala
- 1 eetl. olijfolie
- 1 eetl. ghee (of roomboter)
- handje geschaafde amandelen
- handje verse koriander
- 1 citroen, in parten
Bereidingswijze:
- Stap 1: De bladeren van de stronk mag je laten zitten. Zorg dat de bloemkool tot ca. 5 cm vrij is. Doe een laag water in een kookpan en zet de bloemkool erin met het witte gedeelte in het water. Doe de deksel op de pan en stoom ca. 20 minuten.
- Stap 2: Verwarm de oven voor op 160ºC. Leg de bloemkool in een braadslede of ovenschaal. Meng de Garam Masala met de olijfolie en ghee en smeer de bloemkool hiermee in.
- Stap 3: Plaats de bloemkool voor ca. 60 minuten in de voorverwarmde oven.
- Stap 4: Rooster de geschaafde amandelen in een koekenpan op laag vuur tot deze goudbruin worden. Verdeel de geschaafde amandelen en verse koriander over de bloemkool en serveer de partjes citroen erbij. Snijd de bloemkool aan tafel aan.