Zonder plofgevoel van tafel, dat kan! Hierbij deel ik drie tips om als voorgerecht te serveren. Alle recepten zijn eenvoudig (van te voren) te bereiden. Zo draait het kerstmenu vooral om gezellig samenzijn.
De recepten zijn voor vier personen. Het recept voor de pompoensoep is genoeg voor een hele pan, ca. 6 personen. Bewaar deze ca. 3 dagen in een afgesloten bak in de koelkast. Heb je meteen een lekker opwarmertje voor bij de brunch de volgende dag.
Het recept voor de bietenswirl:
Ingrediënten:
- 200 gr rode biet, gekookt
- sap van 1 sinaasappel
- 100 ml water
- 300 ml geitenyoghurt
Bereidingswijze:
- Stap 1: Snijd de bieten in stukken en doe deze met het sinaasappelsap en water in de blender. Mix tot een gladde puree.
- Stap 2: Giet de bietenpuree in een kom en schenk de yoghurt er in het midden op. Ga er met een lepel doorheen voor de ‘swirl’.
- Stap 3: Garneer de bietenswirl eventueel met een handje granola of partjes sinaasappel.
Het recept voor de gember-pompoensoep:
- 1 pompoen, geschild en in kleine stukken gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 1 flinke teen knoflook, fijn geraspt
- ca. 6 cm gember, fijn geraspt
- 200 ml kokosmelk
- 300 ml water (naar behoefte)
- 1 limoen, het sap
- 2 bosuitjes, in ringen gesneden
Bereidingswijze:
- Stap 1: Verwarm (kokos)olie in een pan. Fruit de ui aan.
- Stap 2: Voeg na ca. 2 minuten de pompoen, knoflook en gember toe. Bak het geheel ca. 3 minuten en doe een scheutje water in de pan. Voeg de kokosmelk toe. Plaats de deksel op de pan en stoom de pompoen in ca. 15 minuten gaar.
- Stap 3: Pureer de pompoen (doe dit met een staafmixer of in de keukenmachine). Verdun de soep met water tot de gewenste dikte. Garneer met de bosui en limoen.
Het recept voor de wortelkoekjes:
Ingrediënten:
- 180 gram wortel, geraspt
- 50 gram amandelmeel
- 1 eetl. sinaasappelrasp
- 1 ei
- handje platte peterselie (evt. extra voor de garnering)
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom. Verwarm (kokos)olie in een koekenpan en vorm met een lepel koekjes van het wortelmengsel. Bak aan beide kanten goudbruin in ca. 4 minuten per kant. Garneer eventueel met peterselie.