Omschrijving:
Het seizoen van de koolraap loopt van oktober tot december. Het is een knolvormige groente welke half onder de grond groeit. Let er bij het kopen op dat de koolraap stevig en hard aanvoelt. Koolraap bewaar je het beste op een koele en droge plaats.
Voedingswaarde:
Koolraap bevat o.a. vitamine B11 en vitamine C. Daarnaast bevat de koolraap kalium, calcium, natrium en een beperkte hoeveelheid fosfor.
Gezondheid:
Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen. Het verlaagt het risico’s van baby’s met aangeboren afwijkingen. Calcium en fosfor hebben we nodig voor stevige botten (samen met vitamine D). Kalium is nodig voor de geleiding van zenuwprikkels en samentrekkingen van je spieren.
Tips bereiding:
Voor het bereiden verwijder je de schil en een stukje van de boven en onderkant. Snijd de koolraap in blokjes of in reepjes en kook beetgaar. Voeg geen zout toe tijdens het koken. Dit voorkomt dat het kalium uit de koolraap wordt onttrokken.
Combineren met:
Noten, rozemarijn, vijfkruidenpoeder, peterselie, bosui, geitenkaas, knoflook.