Peulvruchten

Omschrijving: 

Onder peulvruchten verstaan we zowel de plant, als de eetbare zaden uit de peulen van de plant. Je hebt allerlei soorten bijv.: bruine/witte/zwarte bonen, mungbonen, spliterwten, kapucijners, kikkererwten, linzen (groene/gele/rode), adukibonen en pinda’s.
 

Tips en advies

Beperk het gebruik van peulvruchten indien je ervaart dat je darmen er gevoelig voor zijn. Gebruik per persoon ca. 75 gram gare peulvruchten. Dit komt neer op een drooggewicht van ca. 30 gram. Van peulvruchten kun je heerlijke vegetarische burgers maken. Gebruik ze ook eens in salades, soepen of sauzen.
 

Waarom kun je peulvruchten beter eerst weken?

Peulvruchten bevatten van nature fytinezuur. Dit is een beschermend laagje dat om de peulvrucht heen zit. De plant maakt deze aan om zichzelf te beschermen. Fytinezuur beschermt ook ons lichaam, bij beperkt gebruik. Echter, door het voedingspatroon is bij veel mensen de hoeveelheid fytinezuur te hoog. Fytinezuur is door ons lichaam slecht te verteren. Het prikkelt de darmwand en kan de opname van voedingsstoffen verhinderen.

Je kunt het fytinezuurgehalte omlaag brengen door de peulvruchten eerst te weken. De meeste peulvruchten hebben aan een nacht genoeg. Spoel ze na het weken goed af en gebruik ze verder voor verwerking. Je kunt geweekte bonen ca. 3 dagen afgesloten in de koelkast bewaren.

Kook peulvruchten altijd minimaal 10 minuten. Peulvruchten bevatten namelijk lectine. Dit is een schadelijke stof die de opname van voedingsstoffen remt. Lectine is na verhitting onwerkzaam.
 
Voor het gemak kun je bonen in grotere hoeveelheden koken en vervolgens in porties invriezen.
Staat in het recept de hoeveelheid gekookte bonen (bijv. 250 gram) vermeld? Gebruik dan 100 gram aan gedroogde bonen.

 

Voedingswaarde

Peulvruchten zijn o.a. een bron van eiwitten, koolhydraten, ijzer, calcium en magnesium.
 

Gezondheid

Peulvruchten bevatten de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam: eiwitten. De meeste lichaamscellen worden na een bepaalde tijd afgebroken. Als er voldoende eiwitten zijn vindt er vernieuwing plaats.

De kwaliteit van een eiwit wordt bepaald door de aanwezigheid van essentiële aminozuren. Deze aminozuren kan het lichaam zelf niet aanmaken en moet dus van voeding komen. Peulvruchten bevatten een aantal essentiële aminozuren. Om deze compleet te maken kun je peulvruchten het beste combineren met bijvoorbeeld rijst.

Om de opname van ijzer te bevorderen kun je bij de peulvruchten verse groenten eten. (Vitamine C)


Geef een reactie

author
door Rianne Bossink


Doe mee!

Maak gezond eten makkelijk, leuk en lekker! Schrijf je in en ontvang elke week een tip in je mailbox.

Blijf op de hoogte

Alle rechten voorbehouden. © 2022 Voedstapje | KvK nr: 77392477 | BTW-id: NL003190962B11