Prei

Omschrijving: 

De prei is bijna het hele jaar beschikbaar. Het witte gedeelte groeit onder de grond, alleen het gedeelte dat boven de grond groeit kleurt groen. Het groen van de prei is wat sterker van smaak, maar kan ook prima gebruikt worden. Er kan wat aarde tussen het groen van de prei zitten. Dit verwijder je eenvoudig door de prei halverwege over de lengte in te snijden en vervolgens te spoelen onder de kraan.

Let er bij het kopen op dat het witte gedeelte glanzend is. Als je de prei makkelijk dubbel kunt vouwen is hij niet lekker meer, dus kies voor een prei waarbij dit moeizaam gaat.
 

Voedingswaarde:

Prei bevat o.a. vitamine C, calcium, kalium en magnesium.
 

Gezondheid:

Vitamine C draagt bij aan een goede weerstand. Calcium en magnesium spelen een belangrijke rol in je energievoorziening. Voor een goede aanmaak van energie in je cellen, wordt een ideale hoeveelheid aangegeven als twee keer zoveel calcium als magnesium. Calcium vindt je o.a. ook terug in (gedroogde) kruiden en specerijen. Met name in basilicum, oregano, rozemarijn, kervel en kaneel. Magnesium vindt je o.a. in pompoenpitten, zonnebloempitten, cacao, korianderblad en zeewier.
 

Tips bereiding:

Gebruik je de hele prei? Snijd het groene gedeelte dan wat fijner dan het witte en doe deze als eerste in de pan. Voeg na ca. 3 minuten het witte gedeelte toe. Gaar hem kort om de pit erin te houden. Hoe langer hij in de pan zit, hoe zachter de smaak.
 

Combineren met:

Basilicum, rozemarijn, kervel, gember, tomaat, citrus. Prei past eigenlijk overal wel bij dus varieer er op los!


Geef een reactie

author
door Rianne Bossink


Doe mee!

Maak gezond eten makkelijk, leuk en lekker! Schrijf je in en ontvang elke week een tip in je mailbox.

Blijf op de hoogte

Alle rechten voorbehouden. © 2022 Voedstapje | KvK nr: 77392477 | BTW-id: NL003190962B11