Perfect als je het mij vraagt. Appeltaart maken kan een tijdrovend klusje zijn, maar deze appeltaart cupcakes staan binnen een kwartier in de oven. Vrij van geraffineerde suikers uiteraard en glutenvrij (kies dan wel voor gecertificeerde havermout). Fruit is de ideale natuurlijke zoetmaker.
 

Extra zoete appeltaart cupcakes


Voor deze keer heb ik wel een beetje extra zoet toegevoegd, namelijk kokosbloesemsuiker. Kokosbloesemsuiker heeft als voordeel dat het nog wel mineralen bevat, in tegenstelling tot geraffineerde suiker. Je kunt dus eenvoudig een betere keuze maken door in plaats van witte suiker, kokosbloesemsuiker te kopen. Het is wel hoger geprijst, maar dat is misschien alleen maar een stimulans om er niet zoveel van te gebruiken ;)  Heb je geen kokosbloesemsuiker in huis? Gedroogd fruit kan ook prima in deze appeltaart cupcakes zoals rozijnen, abrikozen, dadels óf gebruik honing.
 

Lagere temperaturen


Bak jij vaak op hoge temperaturen? Zet de ovenstand én het fornuis voortaan iets lager om direct winst te behalen voor je gezondheid. Het verwarmen op hoge temperaturen resulteert in AGE vorming (Advanced Glycation Endproducts): verbindingen tussen suikers en eiwitten die sterke vrije radicalen vormen. Vrije radicalen zijn beperkt nodig, maar een teveel zorgt voor beschadigingen. Het gevolg kan zijn het ontstaan van ziekten, versnelde veroudering en energieverlies. De oorzaak van de beschadigingen die de vrije radicalen aanrichten zit in het tekort aan antioxidanten.  Om de schade te beperken is het dus in ieder geval belangrijk om ruim voldoende groente en fruit te eten. Daarnaast kun je door het lager zetten van de ovenstand en het fornuis de vorming van AGE’s verminderen. Een voorbeeld van AGE-vorming is het bruine laagje op de cake, pannenkoek of het vlees.
 

Traktatie


Deze appeltaart cupcakes zijn ook een succes om aan kinderen mee te geven als traktatie. Voedzaam en lekker.
Ontbijt je graag met iets feestelijks? Zet de cupcakes op een etagere op een gedekte tafel. Samen met een verse fruitsalade of groentesmoothie kan je dag goed beginnen! Geniet ervan.