Wil je graag gezond trakteren op je verjaardag? Maak dan deze bodem voor fruitgebak, op basis van het recept voor bananencake. Met een paar verrassingen natuurlijk, want de smaak is verreweg van saai. Je kunt van dit recept 6 cakebodems maken in een gebaksvormpje van 12 cm doorsnede. Eet je ze niet in één keer op of wil je ze vooraf maken? Bewaar de cakebodems dan maximaal 3 dagen in de koelkast.
 

Een beetje spannend


De basis voor deze bodem voor fruitgebak is havermout, amandelmeel en boekweitmeel. De amandelmeel maakt het smeuiïg en de boekweitmeel zorgt voor een goede binding. Daardoor is de bodem lekker stevig en kun je er een volle lading fruit, kokosyoghurt, geitenkwark of andere lekkere dingen op doen. Een beetje spannend is hij wel met de smaak van limoen en gember. Ga jij voor gangbaar? Voeg dan in plaats van deze ingrediënten een beetje vanillepoeder toe of kaneel. Dit gaat ook erg goed samen met banaan.
 
 

Met de seizoenen mee


Deze zomerversie is gemaakt met verse aardbeien uit eigen tuin. Maak je ze iets later in de zomer dan kun je kiezen voor bramen en frambozen. Nog een paar tips voor de andere seizoenen:

  • Herfst: Verwarm stukjes appel met kaneel en gebruik dit als topping. Vervang de limoen voor citroen.
  • Winter: Verwarm stukjes peer met vanille en gebruik dit als topping. Vervang de limoen voor vanille.
  • Lente: Stoom of kook stukjes rabarber gaar met aardbeien, vanille of sinaasappel.
  • Zomer: Garneer je gebakje met bosvruchten

Veel plezier en eet smakelijk!