Als je niet zoveel tijd hebt s’morgens is deze cranberry granola een perfecte start van de dag. Een beetje vers fruit erbij of kokosyoghurt en je hebt je ontbijt klaar. Om de granola te maken heb je slechts 5 minuten voorbereiding nodig én 15 minuten oventijd. Een fluitje van een cent dus! Met de afmetingen komt het niet zo nauw en daarom gebruik ik voor dit recept gewoon een koffiekopje.
 

Een beetje zoet


Ik gebruik altijd maar een klein beetje zoet, genoeg naar mijn smaak. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Het is voor mij een paar jaar geleden een bewuste keuze geweest om alle geraffineerde suikers uit mijn patroon te halen en stapje voor stapje heb ik dat ook met de natuurlijke suikers gedaan. Je smaak moet er echt aan wennen om het lekker te gaan vinden. Dit kun je snel doen door twee weken lang alle zoetigheid uit je voedingspatroon te schrappen (dus ook geen zoet fruit).

Best een hele opgave, want ‘zoet’ zit in allerlei producten verstopt. Alles zelf maken is daarom wel gewenst. En ja, het kost tijd om daarin je ritme te vinden. Je kunt het ook eenvoudig doen door stap voor stap aanpassingen in je voedingspatroon te maken. Maak het niet te ingewikkeld, maar kies voor eenvoudige recepten en begin bijvoorbeeld op de dagen dat je vrij bent en er de tijd voor kunt nemen.

Met mijn recepten daag ik je uit om er iets van te maken dat past bij jou smaak. Wil je de granola iets zoeter? Voeg er dan gerust wat meer dadelstroop aan toe óf gebruik honing. Rozijnen, gedroogde abrikozen of stukjes dadel maken het ook zoeter.  Kies je net als ik voor cranberry’s kijk dan even op de verpakking of ze gezoet zijn met appelsap.
 

Wat kun je er nog meer mee doen?

  • Taartbodem: maal 75 gram abrikozen en 50 gram granola in de keukenmachine tot een plakkerig ‘deeg’. Bedek de bodem van een mini-bakvorm of 2 serveerringen van ca. 8 cm doorsnede ermee en plaats 10 minuten in de koelkast. Ondertussen kun je een lekkere vulling maken, zoals dit recept voor bosvruchten gebakjes.
  • Granolarepen: zie het recept voor de taartbodem óf verwarm 2 eetlepels kokosolie met 2 eetlepels honing in een steelpannetje. Wanneer de kokosolie gesmolten is haal je de pan van het vuur en voeg je ca. 150 gram granola toe. Leg een bakpapiertje in een bakvorm en stort het mengsel erin. Laat uitharden in de koelkast en verdeel in repen. Denk er wel om met warm weer! Ze zijn ideaal om mee te nemen, maar kies dan voor de variant met iets meer zoet in de vorm van gedroogd fruit (zie taartbodem) om te voorkomen dat de reep smelt.
  • Knapperige koeken: neem hiervoor als basis het recept van de havermoutkoeken en vervang de havermout voor granola. Je kunt de kokosbloesemsuiker eventueel weglaten, omdat je de granola al gezoet hebt met dadelstroop of honing.