Deze dadelnotenreep met sinaasappel is een voedzaam tussendoortje. Perfect om mee te nemen als je een dagje uit gaat.
De dadelnotenreep is makkelijk om te maken. Uit dit recept haal je ca. 6 repen. Als je geen tijd hebt om ze in de koelkast op te laten stijven dan kun je er balletjes van maken. Maak een hele batch en je bent weer klaar voor de week. Ben je geen liefhebber van sinaasappel? Ik geef je straks wat meer variatietips!
 

Gezonde vetten

Noten bevatten gezonde onverzadigde vetten. Wist je dat een tekort aan onverzadigde vetzuren kan resulteren in klachten als angst, een gebrek aan concentratie, verlaagde weerstand en menstruatieklachten/PMS? In dit artikel geef ik je meer informatie over een gezonde vetzuurbalans. 

Voor dit recept gebruik ik gemengde noten zodat ik gelijk de verschillende vetzuren combineer. Zo bevatten walnoten omega 3, hazelnoten omega 9 en macadamia’s omega 7-vetzuren (goed voor huid en slijmvliezen).  De dadelnotenreep met sinaasappel kun je natuurlijk ook met dezelfde soort noten maken. Mijn voorkeur gaat dan uit naar hazelnoten vanwege de neutrale werking (niet verzurend) en de smaak in combinatie met dadels.
 

Dadels

De ene dadel is de andere niet! Probeer maar eens wat soorten en merken uit. Verse dadels hebben nog altijd mijn voorkeur maar zijn niet zolang in het seizoen. Het voordeel van verse dadels is dat ze tot 70% minder suikers bevatten. Door het droogproces wordt vocht onttrokken wat resulteert in een hoger suikergehalte. Medjooldadels zijn een stuk groter en lekker sappig, de perfecte basis voor deze dadelnotenreep met sinaasappel.

Variatietips

Hierbij een paar geslaagde smaakcombinaties:

  • Gedroogde abrikozen en fijn geraspte gember (of gemberpoeder)
  • Vervang de helft van de dadels door gedroogde vijgen of pruimen
  • Voeg vanillepoeder toe in plaats van sinaasappelrasp
  • Voeg wat stukjes gedroogde papaya of mango toe voor een zomerse variant