Weet jij al dat er heel veel andere opties zijn dan het gebruik van tarwemeel?
Als je glutenvrij gaat bakken gaat er echt een wereld voor je open. Soms valt je baksel van ellende in elkaar, maar vaak zit er ook een pareltje tussen die je gelijk wil delen. Deze glutenvrije wafels is er zo een vind ik. De kids waren ook enthousiast (mijn meest kritische testpanel en daarom ook de beste). Deze glutenvrije wafels met vers fruit staan dan ook regelmatig op de ontbijttafel.

Glutenvrij bakken

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is meel van. Rijstemeel, linzenmeel, notenmeel (amandel, hazelnoot, tijgernoot), bakbananenmeel, cassavemeel, boekweitmeel… en zo zijn er nog heel veel meer. Kastanjemeel is overigens een van mijn favorieten door de heerlijke zoete smaak. Kokosmeel vind ik altijd een grote uitdaging. Dit meel neemt namelijk heel veel vocht op waardoor een baksel snel droog wordt. Je kunt vanuit een recept met tarwemeel de hoeveelheid dus niet 1 op 1 veranderen naar kokosmeel. Maar… oefening baart kunst! Het resultaat zijn deze glutenvrije wafels met vers fruit.

Koolhydraatarme maaltijd

Het type maaltijd is bij mij nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden, anders dan de tijd waarop ik eet. Soms ontbijt ik met wortel of rode biet (of zelfs spruitjes) en eten we ’s avonds bijvoorbeeld deze glutenvrije wafels met vers fruit. Het is maar net waar we trek in hebben. Met nadruk ‘we’, want nu de kids ouder worden hebben ze ook graag een zegje in wat er op tafel komt. En dat krijgen ze natuurlijk;) Als is het alleen al om het zo gezellig mogelijk te maken. Deze glutenvrije wafels met vers fruit bevatten een stuk minder koolhydraten dan het gangbare recept met tarwemeel. Dat is een bijkomend voordeel door het gebruik van kokosmeel. De energie uit deze wafels haal je uit de gezonde vetten. Kokosmeel bevat ook nog eens flink wat vezels waarmee je je stoelgang een handje helpt.

Toppings

Met de toppings kun je helemaal los gaan. Hier komen nog een paar tips:
– Kokosyoghurt, verse dadels en gehakte hazelnoten
– Geraspte wortel, rozijnen en fijn geraspte gember
– Geraspte rode biet, vanille en blauwe bessen
– Gebakken appeltjes met kaneel en hazelnoten
– Stoofpeertjes met vanille

of gewoon een dikke laag hazelnootpasta en geraspte chocolade. Je hebt geen reden nodig om er zelf een feestje van te maken. Enjoy!