Fijn dat het weer bijna Sinterklaastijd is! Een goede reden om deze hazelnootkruidnoten te maken. In tegenstelling tot de kruidnoten die je in de winkel ziet, bevat deze geen geraffineerde suikers, kunstmatige toevoegingen en tarwe. Heb jij al een ideale speculaaskruidenmix gevonden? Ik heb voor dit recept de mix van Het Blauwe Huis gebruikt, verkrijgbaar bij Ekoplaza.
 

Glutenvrij

Ook dit recept is weer vrij van gluten. Er zijn immers genoeg alternatieven voor tarwe én vaak nog een stuk smaakvoller ook. De hazelnoten krijgen extra smaak door ze in de oven te roosteren. Let wel op, in dit recept gebruik ik havermout. Havermout is niet vanzelfsprekend glutenvrij (vanwege kruisbesmetting) dus kijk even goed op de verpakking. Gecertificeerde havermout met het glutenvrij teken kun je altijd veilig gebruiken (coeliakie). Mijn lichaam reageert niet extreem op gluten, maar ik merk dat ik minder energie heb en mijn darmen onrustiger zijn wanneer ik tarwe eet. Luister goed naar je eigen lichaam om te bepalen wat de beste keuze voor jou is.
 

Natuurlijke suikers

Er zijn veel manieren om geraffineerde suikers te vervangen, zoals vers fruit, gedroogd fruit, wortel, zoete aardappel, honing, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker. Met die laatste drie ben ik altijd erg zuinig om een piek in mijn bloedsuikerspiegel te voorkomen. Het nadeel van een hoge piek is dat je bloedsuikerspiegel daarna sterk daalt. Om een dip op te vangen produceert je lichaam insuline wat ontstekingsbevorderend werkt. Hard werken dus voor je lijf, terwijl hij al zoveel andere dingen moet doen.

Door het suikergebruik langzaam af te bouwen zul je merken dat je smaak went aan minder zoet. Voor deze pepernoten gebruik ik verse dadels. Je kunt ook kokosbloesemsuiker gebruiken, ze worden dan extra knapperig. Pas eventueel de hoeveelheid aan. Ieders smaak verschilt, dus proef even een klein beetje van het deeg en voeg eventueel meer dadels of kokosbloesemsuiker toe.