Dit is mijn favoriete recept voor hummus. Rode bieten geven niet alleen een mooie kleur, maar smaken ook nog eens heel lekker! Zeker in combinatie met Ras el hanout. Deze hummus rode biet breng ik daarnaast op smaak met een eetlepel tahin (sesampasta) en een eetlepel citroensap. Een beetje koriander erover en eventueel wat walnoten voor de crunch en klaar is je hummus. Het recept is voor ca. 4 porties (afhankelijk waarvoor je hem gebruikt).
Ras el hanout
Dit is een Marrokaans kruidenmengsel van soms wel meer dan 20 specerijen: geelwortel, kaneel, venkel, kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper, gember, laurier en cayennepeper. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar dus probeer eens een mengsel van een ander merk. Kijk altijd even of er geen zout aan toegevoegd is om te voorkomen dat je lichaam, met name nieren, hard aan het werk moet met als gevolg een dorstige avond.
Hummus
Je kunt hummus van allerlei soorten peulvruchten maken. De meest voorkomende is hummus gemaakt van kikkererwten. Vermijd schadelijke stoffen uit blik en haal ze gewoon gedroogd in de supermarkt. Een avond ervoor leg je ze in een bak met een dubbele hoeveelheid water. De volgende dag kook je ze in ca. 1,5 uur gaar en pureer je ze tot hummus. In de bereidingstijd van dit recept ga ik ervanuit dat je dit al gedaan hebt:)
Ik maak altijd een dubbele hoeveelheid zodat ik van de overgebleven kikkererwten burgers (gebruik de zoekfunctie van de website en geef op: ‘burger’ voor wat opties) kan maken óf borrelnoten. Om borrelnoten te maken rooster je de gekookte kikkererwten ca. 45 minuten op 150ºC. (voorverwarmde oven). Voeg twee eetlepels (kokos)olie toe en een eetlepel gedroogde kruiden of een specerijenmengsel voordat je ze de oven in doet. Bak ze net zolang tot ze knapperig zijn en je hebt een heerlijke snack. Ze smaken ook goed over een groene salade.
Genoeg over de kikkererwten…. tijd om aan de slag te gaan!