Met dit eenvoudige recept voor kerstkoekjes met 5 spice kruiden pak jij lekker uit. De voorbereidingen voor kerst zijn in december in volle gang. Omdat je al zoveel dingen hebt om te doen is dit een simpel recept waarmee je snel iets lekkers bij de thee, koffie of warme chocolademelk hebt. Dit deeg is heel geschikt voor het maken van koekjes met uitstekertjes. Heb je gelijk een leuke activiteit om met de (klein)kids te doen. Dit recept kan niet mislukken en heb je in 10 minuten gemaakt.
 

Elke keer iets anders

Elke keer dezelfde kerstkoekjes met 5 spice maken is misschien een beetje saai. Gebruik dit recept dan lekker als basis en varieer eindeloos. Je geeft er elke keer je eigen draai aan door het kiezen van een andere meelsoort of de kokosolie eens te vervangen voor roomboter of olijfolie. Zo kun je gaan voor 100% speltmeel (let op, niet glutenvrij) , boekweitmeel (voeg dan iets meer water toe), hazelnotenmeel (heel lekker in combinatie met kastanjemeel) of amandelmeel. Ook de 5 spicekruiden kun je natuurlijk vervangen voor kaneel of gemberpoeder. Of kies een ander kant-en-klaar specerijenmengsel zoals speculaas of koekkruiden. Even wat tips op een rijtje voor inspiratie:

 

Meel vervangen

  • 100% havermeel
  • 100% speltmeel
  • 100% amandelmeel
  • 50% kanstjemeel, 50% havermeel
  • 50% kastanjemeel, 50% hazelnotenmeel
  • 50% amandel- of hazelnotenmeel, 50% boekweitmeel

De kastanjemeel is van nature zoet van smaak. Kies je een andere meelsoort? Proef dan even of je deeg zoet genoeg is, voeg eventueel iets meer suiker toe.
 

Kokosolie vervangen

De kokosolie in dit recept kun je vervangen voor olijfolie (milde variant omdat de koekjes in de oven gaan), ghee (geklaarde boter) of roomboter. Je krijgt telkens weer een heel andere smaak aan je koekje.
 

Suikers vervangen

In dit recept gebruik ik kokosbloesemsuiker omdat de koek dan lekker knapperig wordt. Je kunt de kokosbloesemsuiker ook vervangen voor honing of ahornsiroop.
Varieer ook eens met gedroogd fruit. Stukjes gedroogde cranberry zijn er heerlijk in en passen echt bij de kerst! Dadels, gedroogde abrikozen (kies voor de bruine, die zijn ongezwaveld) of rozijnen kan ook. Week het gedroogde fruit even 10 minuten in water zodat de stukjes niet verbranden in de oven.

Kijk voor vervangende ingrediënten ook eens naar het recept voor deze knapperige havermoutkoekjes of deze vegan hazelnootkoekjes.