Als het buiten koud, nat en winderig is dan komt deze kokos groentesoep met gember en croutons als geroepen. Een lekkere opwarmer vol met onstekingsremmende ingrediënten zoals gember, knoflook en kurkuma. Bijkomend voordeel, je hoeft er niet urenlang bouillon voor te trekken en het is een perfect recept om je koelkast leeg te maken (en daarmee voedselverspilling te voorkomen). Lees je nog even verder mee?
 

Groenten basis(ch) 

De basis voor deze kokos groentesoep met gember en croutons zijn de groenten. Ik had nog een halve knolselderij liggen en heb er een halve prei aan toegevoegd. Heb je andere groenten in je koelkast dan kan dat ook prima! Zo lijkt paprika en zoete aardappel mij ook heerlijk in deze soep. Wordt vervolgd…

Met veel groenten is dit de perfecte basische maaltijd. Voor het goed functioneren van je lichaam is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen zuren en basen, het zuur-base-evenwicht (balans van de pH-waarde van het bloed). Helaas bestaan veel voedingspatronen uit een overschot aan zuurvormende producten. Ontbijt met een boterham met kaas, als tussendoortje en koekje bij de koffie, de lunch bestaat uit een aantal boterhammen met zoet/hartig beleg, smiddags weer een koekje bij de koffie en bij het avondeten komen we misschien wel aan 150 gram groenten bij de pasta en vlees.

Dit voorbeeld van een dagmenu draagt niet bij aan een goede zuur-base-evenwicht. Tijd om groenten toe te voegen dus. Al zou je alleen al de boterhammen tussen de middag vervangen voor deze groentesoep, die koud ook erg smaakvol is :)
 

Superfood knoflook

Wist je dat de heilzame werking (ontstekingsremmend, antiviraal, schimmelwerend) van knoflook het beste tot zijn recht komt als je deze rauw eet? Ja ik hoor je denken, bah! Knoflook is rauw erg pittig, maar dat is nu juist zo lekker in deze verwarmende soep. En als je hem heel fijn raspt dan proef je echt alleen de pit terug en heb je niet een ‘blokje’ knoflook waar je op moet kauwen.
 

Croutons  – no waste! –

Croutons maak je heel eenvoudig zelf door wat oud (glutenvrij) brood in stukjes te snijden. Ik gebruik daarvoor altijd de kapjes die blijven liggen. Verwarm de oven voor op 160ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het in stukjes gesneden brood erover. Giet er een scheutje olijfolie overheen en voeg eventueel wat kruiden toe (bijv. pizzakruiden of rozemarijn). Rooster in ca. 20 minuten goudbruin en knapperig. Eet smakelijk!