Ben jij ook meer een zomergroenteliefhebber? Ik wel! Maar toch zijn er met de winterse groenten ook heel veel lekkere recepten te bedenken. Deze koolraap in pindasaus is wat mij betreft echt een toprecept. Koolraap is vrij neutraal van smaak, een goedkope groente die ik vroeger thuis altijd at als frietjes. (toen niet echt favoriet…). Met deze pindasaus komt er wat meer pit in! Je kunt hem ook prima serveren met bloemkoolrijst in plaats van zilvervliesrijst of volkoren basmatirijst.
 

Pindasaus homemade

De pindasaus maak ik altijd zelf. Daarbij smokkel ik wel een beetje, want ik gebruik altijd een gemengde notenpasta waar, naast pinda’s,  ook hazelnoten, cashewnoten en amandelen in zitten. Daar kies ik voor omdat pinda’s arachidonzuur bevatten. Bij een gebrek aan omega 3 vetten werkt arachidonzuur ontstekingsbevorderend. Om het geheel wat meer in balans te houden dus iets minder pinda en iets meer gemengde noten. De pindasaus maak ik soms eenvoudig met twee eetlepels notenpasta en een scheutje water (tot gewenste dikte). Soms pak ik uit en gebruik ik kokosmelk bij de notenpasta en voeg wat extra pit toe met rode peper, knoflook, gember of harissa (specerijenmix met o.a. chili en knoflook).
 

Extra smaken

Om het gerecht nog wat feestelijker te maken voeg ik een partje limoen of citroen toe. Dat is overigens ook heerlijk bij andere pittige gerechten zoals curry’s of nasi. Verse kruiden doen het altijd goed en in dit geval ga ik voor koriander. Het voegt niet alleen wat kleur toe maar is ook krachtig van smaak. Voeg koriander altijd op het laatste toe, althans de blaadjes. De steeltjes kun je eventueel mee roerbakken. Een heerlijk familiegerecht om eens te proberen! Deze koolraap in pindasaus. Eet smakelijk!