Als het heerlijke avondje is gekomen, de kerstsfeer in de winkels al volop te vinden is en je terugkomt van een wandeling in de kou dan is deze kruidcake met pastinaak een heerlijke verwennerij. Je kunt hem in een rechte cakevorm maken, maar ik ging deze keer voor een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede. Dan kun je er ‘echte taartpunten’  van snijden en dat maakt het nog feestelijker. Het recept is voor ca. 8 personen. Laat je niet misleiden door de tijd, in slechts een half uurtje ben je klaar en de oven doet de rest.
 

Winterse ingrediënten

In deze koude tijd van het jaar gaat er wat mij betreft niets boven verwarmende specerijen. De curry’s verschijnen vaker op tafel, pepernoten en speculaas gaan de oven in en daar schuif ik graag deze pastinaakcake bij. Lekker als ontbijt, tussendoortje of lunch. Pastinaak is een echte wintergroente. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet zo heel gek op ben. Zo als losse groente is de smaak wel erg overheersend. Dat is dan ook de reden dat ik hem gebruikt heb in een cake met veel specerijen.  Profiteren van de voordelen van deze groenten: pastinaak bevat B-vitaminen, vitamine C, E en K en bevat o.a. de mineralen calcium, magnesium en fosfor. De kruidcake met pastinaak is verder op smaak gebracht met hazelnootmeel, kastanjemeel en sinaasappel.
 

Ontbijtcake

Als bij ons in de ochtend een cake (of iets wat erop lijkt) op tafel komt dan springen de kids een gat in de lucht. Perfect om de nodige voedingsstoffen naar binnen te krijgen, want je kunt er allerlei groenten en fruit in verstoppen. En die kruidige specerijen helpen hun weerstand gelijk een handje. Je kunt er een topping overheen doen, zoals kokosyoghurt of vers fruit. Dan ziet de kruidcake met pastinaak er extra feestelijk uit. Probeer je hem uit? Hij smaakt het allerlekkerst wanneer hij nog warm is!