Ik heb voor de zoveelste keer deze carobecake gemaakt én gelijk wat extra bonen geweekt en gekookt. Na mijn voornemen om meer te gaan variëren met kruiden en specerijen heb ik van alles in huis gehaald. Bij de bruine bonen mag wat mij betreft wel iets pittigs en dus ga ik in dit recept voor de mexicaanse kruiden. Een mexicaanse vegetarische burger. Daarin zitten de smaken van paprika, tomaat, cacao, komijn, oregano, peterselie, cayenne en witte peper. Lekker veel pit dus!
 

Vegetarische burger uit de winkel?


Vroeger kocht ik de vegetarische burgers gewoon in de supermarkt. Toen was ik mij nog helemaal niet bewust van de ingredïenten en wat voor invloed ze hebben op je lichaam. Ik keek wel even op de achterkant welke groenten er ‘allemaal’  in zaten, maar meer ook niet. Nu kijk ik altijd even op de achterkant. Ik wil weten wat ik eet en de beste manier om dat te doen is door het zelf te maken. En ja, dat kost een beetje van je tijd, maar het levert ook heerlijk eten op waar je energie van krijgt!
 

Wat heb je nodig voor je eigen burger


Een vega burger maak je eenvoudig met gedroogde peulvruchten. Kies zelf je favoriete soort. Mungbonen, witte bonen, zwarte bonen, adukibonen, kikkererwten etc. Voeg daar je smaakmakers aan toe, in dit geval zongedroogde tomaten, mexicaanse kruiden, ui en knoflook én ca. 50 gram meel (t.o.v. 400 gr gekookte bonen). Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kikkererwtenmeel, teffmeel of boekweitmeel. Heb je verse kruiden in huis? Daarmee geef je je burger niet alleen een smaakboost maar óók een gezondheidsboost. Als je tevreden bent met de smaak dan voeg je er tot slot een ei aan toe. Mix alles goed door elkaar tot een plakkerige massa en vorm er met natte (of bebloemde) handen een burger of balletje van.
 

Borrelhapje en leftovers


Vegetarische hapjes maak je vanaf nu gewoon zelf. Weg met de bitterballen, hallo vega balletjes en burgers. Je kunt ze mooi presenteren tussen slablaadjes met tomaat en komkommer óf een dip erbij serveren van bijvoorbeeld tahin, citroensap, sesamolie en een snufje zout. Een spread van zongedroogde tomaten, basilicum, olijfolie, knoflook en rode peper past er ook prima bij. Varieer er op los ! Uit dit recept gaan ca. 12 burgers. Heb je leftovers? Neem ze de volgende dag mee als lunch óf vries ze in.