Het recept voor een gezonde variant van ontbijtkoek stond al heel lang op mijn lijstje. Tijd om aan de slag te gaan dus! Het resultaat is deze smeuïge cake met pompoen, kastanjemeel en havermeel. Om hem iets zoeter en plakkerig te maken heb ik appelstroop gebruikt. Uiteraard zonder toegevoegde suikers. Kijk goed op het etiket naar de ingrediënten. Er horen alleen appels in te zitten.
 

Groente in de ontbijtkoek

Ik probeer in elke maaltijd van de dag wel iets van groenten te verwerken. Zoals wortels bij de havermout, rode bieten door de pannenkoeken, salade op toast en nu dus pompoen in de ontbijtkoek. De cake wordt er gelijk lekker zoet en smeuïg van waardoor beleg overbodig is. Wil je hem iets minder smeuïg? Halveer dan de hoeveelheid water.
 

Glutenvrij meel

In veel recepten voor ontbijtkoek wordt roggemeel gebruikt. Ik wilde eens iets anders proberen en ging dus experimenteren met glutenvrije meelsoorten zoals kastanjemeel en havermeel (let op! de laatste moet wel gecertificeerd zijn om 100% glutenvrij te zijn).  Ik kan me voorstellen dat amandelmeel ook een lekker smeuïge koek geeft dus die probeer ik binnenkort!
 

Kruidige koek

Ik gebruik gewoon een standaardmix voor koekkruiden en/of speculaaskruiden. Een beetje uit gemak, maar ook omdat het erg lekker is. Je kunt dit uiteraard ook zelf maken als je dat wilt. In de mix die ik gebruikt heb zit kaneel, anijs, nootmuskaat, kruidnagel, koriander, foelie en kardemom.

Je huis ruikt heerlijk na het bakken van deze gezonde ontbijtkoek!