Even een recept voor een heerlijk toetje, tussendoortje of ontbijt: pruimencompote met vanillecrumble. De pruimen zijn nu volop in het seizoen! En dat betekent goed verkrijgbaar voor een gunstige prijs en bovenal goed van smaak.
 
De crumble maak ik gewoon in een droge koekenpan. Wel zo makkelijk als je toch een pannetje met pruimen op het vuur hebt staan. Ik heb er een compote van gemaakt. Door chiazaad toe te voegen verstevigt deze iets. Heb je dit niet in huis dan kun je het gewoon weglaten. Wil je de compote iets zoeter? Voeg dan wat ahornsiroop (vegan) of honing naar smaak toe.
 
Deze crumble is ook lekker op vers fruit, kokosyoghurt, havermout of als versiering op een taart. Combineer de pruimen eens met de zoete smaak van frambozen. Echt heerlijk!
 

Dicht bij huis

Ben jij je een beetje bewust van de reisafstand die sommige ingrediënten afleggen voordat ze in je keuken belanden? Dit komt meestal niet ten goede aan de smaak en kwaliteit. Pruimen zijn gewoon verkrijgbaar van fruittelers in Nederland. Wist je dat pruimen behoren tot de steenvruchten? De naam steenvrucht komt van de stenige wand van de pit (de ‘steen’) die in de pruim zit. In de pit zit het zaad. Je kunt zelf een pruimenboom planten in de tuin zodat je in het voorjaar kunt genieten van de bloesem en in de zomer van de vrucht.