Het seizoen van de rabarber is kort en dus tijd om flink uit te pakken! Rabarber is zuur van smaak en combineert daarom goed met de zoete aardbeien. Deze rabarber-aardbeitaart kun je ook prima als ontbijt eten. Met een voedzame bodem van gemengde noten en dadels en een frisse vulling van rabarber en aardbei is deze rabarber-aardbeitaart voor elke gelegenheid. Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd, daarvan is 2 uur opstijven in de koelkast.
 

Agaranta

De dierlijke oorsprong van gelatine staat mij een beetje tegen. Gelukkig kan dat ook anders door het gebruik van plantaardig geleermiddel zoals agar agar of, in dit geval, agaranta. Dit poeder bestaat uit agar-agar dat uit bio-algen gewonnen wordt, gecombineerd met bio-pijlwortel (Arrowroot) en is o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza. Voordeel van dit geleermiddel is dat het al geleert bij 35°C. Per ongeluk kwam ik er ook achter dat wanneer je de agaranta iets te ver laat afkoelen voordat je het toevoegt aan de rabarber, het opnieuw verwarmen en laten afkoelen geen afbreuk doet aan de geleerkracht.
 

Voedzame bodem

De bodem maak ik heel eenvoudig van gemengde noten (deze rooster ik eerst even (ca. 15 minuten) op lage temperatuur (150ºC)  in de oven zodat de smaken nog beter uitkomen) en dadels. Medjooldadels zijn mijn favoriet omdat ze zo lekker smeuïg zijn, maar het seizoen is kort en dus niet altijd verkrijgbaar. De ‘gewone’ gedroogde dadels uit de supermarkt werken ook prima. Je kunt er nog allerlei ingrediënten aan toevoegen zoals havermout, noten, pitten en zaden of ander gedroogd fruit zoals rozijnen, gedroogde aardbei of mango. Varieer er op los en maak je eigen favoriet!