Een makkelijke maaltijd is dit zeker! Binnen een half uurtje staan deze rode bieten met portobello en tamari op tafel, binnen 10 minuten als je kiest voor voorgekookte bieten. Het gerecht is helemaal kidsproof en als je het toch een beetje spannend vindt of de portobello’s met rode ui, tamari en knoflook wel in de smaak zullen vallen dan serveer je ze gewoon apart. Met dit recept hoef je niet meer te bedenken wat je morgen eet tijdens de lunch. Maak een dubbele portie en bewaar het, nadat het is afgekoeld, in de koelkast om de volgende dag mee te nemen naar je werk of een dagje weg.
 

Voorgekookt of vers?

Voorgekookte bietjes kun je in elke supermarkt wel krijgen. Kijk wel op de verpakking even na of er geen kunstmatige voedingsstoffen zijn toegevoegd. Zelf kies ik bij voorkeur voor verse rode bieten. De voorgekookte zijn vaak iets te ver doorgekookt waardoor je van die slappe frietjes krijgt als je ze voor dit gerecht gebruikt. Ik doe graag zelf een beetje moeite om rode bieten te schillen, snijden en koken in ruil voor wat lekkers.
 

Plantaardige eiwitten

Wil je wel de voordelen van eiwitten maar niet de nadelen van het vet in dierlijke producten? Champignons en deze portobello’s zijn een prima vleesvervanger bij de maaltijd. Combineer met groenten voor een goede opname en daardoor herstel en opbouw van je spieren.  Je kunt het gerecht nog aanvullen met extra eiwitten uit quinoa. Voeg ca. 2 handjes quinoa toe, 10 minuten voor het einde van de kooktijd, aan de rode bieten en kook deze gaar.
 

Zoet, zout en pittig

Eet jij wel eens rode bietjes? De reden dat ze bij kleine kinderen vaak in de smaak vallen is waarschijnlijk de zoete smaak als je ze gekookt hebt. Met rode bieten kun je heel veel lekkere en leuke maaltijden maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze prinsessenpannenkoeken of rode bietensalade met citrusfruit? In deze rode bieten met portobello zit tamari wat een zoute smaak heeft. Tamari is een sojasaus die tarwevrij is. Een beetje pit komt van de knoflook. Pas dit lekker aan naar je eigen smaak. Door de knoflook rauw te gebruiken is hij extra pittig en blijven de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van knoflook behouden. Geniet van deze lekkere maaltijd en trakteer jezelf er regelmatig op! Rode bieten dragen onder andere bij aan een goede bloeddruk. Eet smakelijk!
 

Feest!

Het gerecht ziet er feestelijk uit met de ‘roosjes’ van portobello. Je kunt het prima serveren als voorgerecht of hoofdgerecht bij een kerstdiner bijvoorbeeld. Wedden dat je gasten ervan smullen?