Dit is een verrukkelijke start van je dag óf gezellige afsluiter ervan. Want of je nu voedzaam wilt ontbijten of lekker makkelijk wilt avondeten, deze rode bietenpannenkoek met appel, geitenkaas en walnoten tovert nu vast al een lach op je gezicht. Bij onze drie kids doen pannenkoeken het altijd heel goed en als er dan ook nog een mooi kleurtje aan zit dan is het helemaal een succes. Je tovert in een handomdraai prinsessenpannenkoeken op tafel in plaats van ‘gewone’ pannenkoeken.
Basis pannenkoekenbeslag
De basis voor dit beslag is van boekweitmeel, eieren en water. Daarmee zijn deze pannenkoeken dus ook glutenvrij én lactosevrij, wel zo prettig als je darmen dat niet zo goed aankunnen. Water is ook nog eens een goedkopere vervanger voor koemelk. De smaak voeg je toe met rode bietjes en kaneel, dus maak je daar geen zorgen over. Heb je toch liever een andere smaakmaker erbij? Dan kun je een plantaardige melk kiezen zoals kokosmelk, havermelk, rijstemelk of een notenmelk. Met het recept voor deze rode bietenpannenkoek met appel, geitenkaas en walnoten heb je een makkelijk basisrecept.
Toppings van chocolade tot bosbessen
Wat je erop doet is natuurlijk helemaal aan jezelf. Ik voeg wat eiwitten toe en gezonde vetten met de geitenkaas en walnoten. Wat appeltjes erbij voor de zoete smaak en je hebt een topgerecht. Maar je kunt natuurlijk alle kanten op! Bietjes zijn van nature zoet en combineren ook heel goed met chocolade en citrusfruit. Kies als topping voor partjes sinaasappel en besprenkel met gesmolten pure chocolade. Heel feestelijk!
Bosvruchten en bosbessen doen het ook heel goed met deze pannenkoeken. Regelmatig smeer ik de pannenkoekjes in met bosbessenvruchtenspread. Uit een pot van FiordiFrutta of ik maak het zelf door bosbessen te koken in een laagje appelsap en daar agar agar aan toe te voegen. Die smaak combineert ook heel goed met geitenkaas dus die kun je er als topping overheen doen.
Groenten in je gerecht, doen!
Het zal je niet ontgaan zijn dat ik een fan ben van zoveel mogelijk groenten in mijn maaltijden. Vaak zichtbaar maar soms verstopt! Een paar andere toppers voor het ontbijt of de lunch zijn deze worteltaart en pastinaaktaart. Ze misstaan ook zeker niet op de verjaardagstafel met een lekkere topping van geitenkwark en honing óf gewoon een flinke klodder slagroom natuurlijk.
Bakken
Voor het bakken van deze pannenkoeken gebruik ik de Tefel wokparty duo. (geen reclame, gewoon als tip) Je bakt in no-time voor het hele gezin pannenkoeken op de plaat en het is een heel fijn formaat. De pannenkoeken zijn 12 cm in doorsnede. Je kunt natuurlijk ook grote pannenkoeken bakken of een serveerring gebruiken in de koekenpan voor ronde, kleinere pannenkoekjes. Het beslag is genoeg voor 12 pannenkoeken. Met de toppings erbij heb je aan 3 pannenkoeken per persoon genoeg voor het ontbijt. Twijfel je over de hoeveelheid? Bak gewoon een extra portie en als het niet op komt, dan bewaar je het 3 dagen in de koelkast. Is je lunch voor de volgende dag ook alvast klaar.