Een crumble is wat mij betreft ultiem ‘comfort food’. Dit recept is voor een standaard appel-perencrumble met rode kool. De rode kool smoor je eerst ca. 15 minuten in de pan, zodat hij lekker zacht wordt en smaak mee krijgt van de kruidnagel. Je kunt de rode kool crumble de avond van te voren maken, dan hoef je hem alleen de volgende dag in de oven af te bakken. Ideaal als voedzaam ontbijtje dus!

Rode kool crumble kun je ook prima meenemen als lunch of als avondmaaltijd serveren. Dit recept is voor ca. 6 personen ontbijt. Met een frisse salade erbij, gebakken bruine bonen óf een stukje vlees heb je voor 4 personen een avondmaaltijd.

Smaken

De rode kool breng ik op smaak met kruidnagel. Dit voeg je toe tijdens het smoren en haal je er daarna weer uit. Wil je wat extra pit? Dan kun je ook gaan voor wat fijn geraspte gember. Ik vind stoofperen hier echt heerlijk bij en heb dit gecombineerd met een frisse appel (Elstar). Een beetje kaneel erbij en een crumble van havermout en klaar is je maaltijd.
 

Supercrumble

De crumble maak ik van havermout, boekweitmeel, roomboter, een beetje kokosbloesemsuiker en macapoeder. Wil je de suiker niet gebruiken, voeg dan wat extra kaneel en macapoeder toe voor de smaak. Maca is een knolgewas die gedroogd en vervolgens vermalen wordt tot poeder. Het heeft een regulerend effect op je lichaam en wordt daarom ingezet bij een te hoge bloeddruk, schommelende bloedsuikerspiegel en een disbalans in je hormonen (werkt ondersteunend in menopauze). Een echte supercrumble dus. Geen zorgen als je het niet in huis hebt. Voeg dan extra kaneel toe of speculaaskruiden.