Eet jij ze vaak? Sperziebonen bij de aardappelen, door de nasi of als bijgerecht bij roti. Hoe dan ook, deze smaakvolle plantaardige eiwitten mogen wat mij betreft regelmatig op het menu staan. Met dit makkelijke recept voor sperziebonen met citroen en knoflook zet je ze in een handomdraai op tafel.
 

Plantaardige eiwitten

Wist je dat sperziebonen (peulvruchten) een bron zijn van plantaardige eiwitten? Het kan soms lastig zijn om een alternatief te vinden, zeker als je eiwitbehoefte wat groter is door veel beweging en sport. Die kipfilet heb je ook wel een keer gezien en de eieren zijn niet aan te slepen. Toch kun je met plantaardige producten een prima alternatief vinden, zodat er meer variatie komt in je voedingspatroon. Je hebt er wel meer van nodig in verhouding tot kipfilet en ei, omdat de biologische beschikbaarheid van eiwitten in plantaardige producten lager ligt. Combineer daarom de peulvruchten met bijvoorbeeld volkoren basmatirijst om te zorgen dat je alle aminozuren binnenkrijgt. Serveer bij de eiwitten altijd een flinke portie groenten om de verzurende werking tegen te gaan en te zorgen voor een betere opname dankzij de cofactoren in vitamines en mineralen.
 

Ontbijt, lunch en bijgerecht

Gek genoeg staan deze sperziebonen met citroen en knoflook bij ons regelmatig op de ontbijttafel. Vaak is de stap van brood naar havermout al groot genoeg, maar als je de havermoutontbijtjes nu wel een keertje zat bent, zet dan weer een stapje verder door groenten aan je ontbijt toe te voegen. Dat kan laagdrempelig door het bakken van dit wortelbrood, maar ook dit recept voor sperziebonen is een voedzame start van de dag.

De sperziebonen met citroen en knoflook zijn lekker in combinatie met volkoren basmatirijst of kipfilet, zodat je een volwaardige (avond)maaltijd hebt.