Een lekkere maaltijd hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze stamppot rode kool met gebakken appeltjes zet je in een mum van tijd op tafel. Op de foto staat hij netjes als een taartje in een serveerring maar je kunt de stamppot natuurlijk ook gewoon in een diep bord scheppen. De pecannoten en gebakken appeltjes maken echt het verschil!
 

Structuur

Ik ben wel fan van meer structuren in een gerecht. Af en toe iets knapperigs tussendoor is makkelijk te doen in deze stamppot rode kool met gebakken appeltjes met een handje nootjes. Kies voor de ongebrande, die zijn namelijk niet gefrituurd, en rooster ze zelf op lage temperatuur in de oven of in de koekenpan. Dan komt er nog meer smaak vanaf!
In plaats van appelmoes heb ik gebakken appeltjes gemaakt. Als je ze even in de pan bakt worden ze lekker zoet. De kaneel in dit gerecht helpt bovendien je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dat is fijn om geen dip te hebben na het eten.
 

Vega-variant

In de stamppot zit rundergehakt verwerkt voor de eiwitten. Die heeft je lijf nodig voor de opbouw. Je kunt dit gerecht ook prima vegetarisch maken door het gehakt te vervangen voor vega-gehakt of een handje nootjes. Plantaardige eiwitten kun je o.a. halen uit nootjes, zaden en pitten.

 

Specerijen

Garam Masala is een kruidenmengsel die je in elke supermarkt kunt kopen. Er zit o.a. komijn, kaneel, koriander en venkel in. Die maken de rode kool lekker smaakvol! Als je geen Garam Masala in huis hebt kun je ook kaneel of koekkruiden toevoegen.

 

Een helpend handje

Voor dit gerecht kunnen kids ook prima bijspringen. De kleinsten (0-4) kunnen de groenten en appeltjes wassen en de kaneel door de appeltjes mengen. Kids vanaf 5 jaar kunnen, met een beetje ondersteuning van jou, helpen met het schillen van de zoete aardappels met een dunschiller of het snijden van de appeltjes met een kindermes. Wij hebben deze in huis die goed bevallen, maar er zijn ongetwijfeld meer opties. Het belangrijkste: heb plezier!!