Voor mij een beetje jeugdsentiment, maar dan een tikkeltje gezonder gemaakt. Deze stamppot witte kool met nasikruiden , zoete aardappel en gehakt is een blijvertje. Vroeger aten wij thuis in de winter vaak deze stamppot met witte kool, aardappelen, nasikruiden, gehakt en een flinke lepel appelmoes. Eigenlijk hoeft er niet zoveel te veranderen om er een gezonde draai aan te geven. Ik vervang de aardappels voor zoete aardappel en de appelmoes voor appelpuree (of nog beter, laat deze weg, maar het is toch wel erg lekker erbij!).
 

Voedingsbodem voor je darmbacteriën


Stamppot is zo eenvoudig om te maken. Je hebt vaak aan één pan genoeg, zet het op, even wachten, stampen en klaar!
Gebruik dit recept gerust om nieuwe varianten te bedenken waar jij blij van wordt. Kies voor een stamppot liever zoete aardappelen dan ‘gewone’ aardappelen. Je darmen reageren er beter op, want je darmslijmvlies loopt geen schade op. Bovendien schommelt je bloedsuikerspiegel minder. Als je de voordelen van afgekoelde aardappelen wilt benutten kun je de zoete aardappel vooraf koken. Het afkoelen heeft als voordeel dat zich boterzuur vormt in de aardappel. Boterzuur draagt onder andere bij aan een gezonde darmflora.
Overigens smullen je darmen ook van witte kool! Echt een ondersteunende maaltijd dus deze stamppot witte kool met naaikruiden, zoete aardappel en gehakt.
 

Vega en kruidenmix


Wil je er een vegetarische variant van maken, laat dan het gehakt weg en voeg eventueel wat nootjes toe. De stamppot breng je op smaak met de nasikruiden. Ik koop vaak een kant-en-klare mix (bijv. van Het Blauwe Huis). Kijk altijd even op de verpakking of er geen kunstmatige toevoegingen in zitten. Je komt soms de meest vreemde ingrediënten tegen voor een kruidenmix, zoals dextrose (lees: suiker!). Wel de kruidenmix 5 minuten voordat je het gebruikt.

Probeer je het een keertje? Een ideale maaltijd om je week voedzaam mee te beginnen en bijkomend voordeel, hij staat snel op tafel en je hebt weinig afwas.