Voor een lekkere frisse tuinboonsalade heb je maar een paar ingrediënten nodig. Deze tuinboonsalade kost je wel even wat werk in de voorbereiding, maar als je wat (kinder)handjes hebt om te helpen is het zo klaar. Tuinbonen komen in deze periode van de volle grond, gewoon uit ons eigen landje. Niet alleen verantwoord voor je gezondheid maar ook duurzaam dus. Misschien heb jij ze zelf wel in de tuin staan?
 

Dubbeldoppen


In deze salade heb ik de bonen dubbelgedopt (het schilletje om de boon zelf ook verwijderd). Je kunt het schilletje er ook omlaten hoor, zeker bij verse bonen. Dat scheelt je weer wat werk. De bonen heb ik ca. 3 minuten geblancheerd (3 minuten in kokend water en daarna direct afspoelen onder de koude kraan). Ze houden dan een lekkere beet.  In het recept ga ik uit van ca. 100 gr gedopte bonen. Na het doppen blijft iets minder dan de helft van het gewicht in bonen over, dus reken op ca. 250 gram verse bonen.
 

Pit in de dressing


Wil je de salade wat extra pit geven, voeg dan een half teentje geraspte knoflook toe aan je dressing. Naast dat het erg lekker is, werkt rauwe knoflook antiviraal, antibacteriëel en is het effectief tegen schimmels. Let op! Gebruik het dan wel rauw, bij verhitting gaat een deel van de goede eigenschappen verloren.  Om de knoflook goed te mengen met de olijfolie en het citroensap kun je dit in een klein potje doen en flink schudden. Heb je dressing over? Bewaar het dan ca. 3 dagen in de koelkast.
 

Zomerfruit


Je kunt kiezen voor elk soort fruit, maar omdat tuinbonen beperkt verkrijgbaar zijn heb ik gekozen voor seizoensfruit. Niet zo’n fan van bramen en frambozen? Aardbeien en bessen gaan ook prima samen! Probeer een beetje in kleur te variëren, zodat je salade er aantrekkelijk uit ziet én verschillende voedingsstoffen bevat.

Tijd om aan de slag te gaan!