Voedzame nasi kun je heel eenvoudig maken met jouw recept als uitgangspunt. Het enige wat je hoeft te doen is een paar ingrediënten toevoegen. Met dit recept wil ik laten zien dat het heel eenvoudig is om de voedingswaarde van een gerecht dat je al kent te verhogen. Met wat extra groenten voeg je vitaminen en mineralen toe, met een volkoren basis zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en de keuze van een eiwitbron zorgt voor extra bouwstoffen.
 

Jouw recept als uitgangspunt

Met jouw recept voor nasi als uitgangspunt is het eenvoudig om je maaltijd aan te passen. Ik geef je een paar tips om je op weg te helpen. Alle beetjes helpen! Dus voeg de eerste keer wat extra groenten toe, duik de week erna eens in de verschillende eiwitbronnen zoals ei, kaas, linzen, noten, vis en kip. Die week daarna maak je de maaltijd nog voedzamer met verse kruiden en gezonde vetten.
 

Maaltijd voedzamer maken

Je kunt met deze tips elke maaltijd voedzamer maken. Of het nu je favoriete recept voor spaghetti, lasagne of aardappelen met groente en vlees is. Doe het in stapjes zodat de rest van het gezin ook makkelijk meegaat. Iedereen heeft tijd nodig om aan nieuwe smaken te wennen. Kies eerst voor een gangbare groenten vanuit een ander gerecht die je toevoegt aan de nasi of verdubbel gewoon een groente die je er altijd al in hebt.
 

Stap voor stap

  • Voeg extra groenten toe voor vitaminen en mineralen
  • Kies een voedzame basis, zoals volkoren rijst (zilvervliesrijst of volkoren basmatirijst past goed bij nasi)
  • Voeg een eiwitbron toe en varieer met plantaardig en dierlijk, zoals het meekoken van linzen met de rijst, het toevoegen van champignons, een stukje kip of gebakken ei.
  • Breng op smaak met verse kruiden, daarmee voeg je voedingswaarde toe. Kruiden geven een verzadigd gevoel en beschikken elk over unieke eigenschappen om je gezondheid een boost te geven.
  • Vergeet de gezonde vetten niet! Vul je maaltijd aan met stukjes avocado of een scheutje sesamolie. Ook noten bevatten gezonde vetten en eiwitten.