Even lekker smikkelen, en dat kan met deze worteltaart met dadel en walnoot op elk moment van de dag! Het recept voor worteltaart met dadel en walnoot bevat namelijk een flinke portie groenten, gezonde vetten en eiwitten uit noten én bevat alleen natuurlijke suikers.
Basis van noten
Deze worteltaart is voor een deel gemaakt met hazelnotenmeel. Daarvoor maal je hazelnoten (of varieer met een andere soort zoals amandelen) fijn in een kleine keukenmachine. De taart wordt extra voedzaam als je noten gebruikt als basis en je helpt je bloedsuikerspiegel een handje, want die blijft een stuk stabieler dan wanneer je bijvoorbeeld bloem gebruikt. Als aanvulling op de basis van noten heb ik kastanjemeel en bakbananenmeel gebruikt. Dit kan elke andere meelsoort zijn. Kijk wat je in huis hebt en experimenteer. De bicarbonaat in combinatie met appelazijn is als vervanging van bakpoeder. Het maakt je taart luchtig. Heb je dit niet in huis? Zonder kan ook prima!
Smaakmakers
Deze worteltaart met dadel en walnoot kun je op heel veel manieren op smaak brengen. In het recept heb ik kaneel en nootmuskaat gebruikt. Wil je graag een winters tintje? Dan kun je ook speculaaskruiden of chinese vijfkruidenpoeder (five spice) gebruiken. De zoete smaak van de worteltaart komt van de wortels, dadels en een beetje honing. De honing kun je ook prima vervangen voor ahornsiroop. Ik gebruik niet veel suiker in het recept, maar mocht je nu wel erg van zoet houden dan kun je de hoeveelheid dadels verhogen naar bijvoorbeeld 6 stuks. Proef een stukje nadat je de taart gebakken hebt en deze is afgekoeld. Niet zoet genoeg? Doe er dan nog wat honing overheen.
Topping
In plaats van een zoete plaklaag op je taart kun je heel veel andere kanten op. Voor de topping gebruik ik geitenkaas gemengd met geitenyoghurt. Die smaak combineert heel goed met dadels en wortel. Wil je een plantaardig alternatief? Dan kun je bijvoorbeeld een plantaardige kwark gebruiken. Versier de taart met wat gehakte walnoten, eetbare bloemen of geraspte wortel en stukjes dadel. Dan zie je gelijk wat je eet ;)
Ik hoop dat je veel plezier hebt aan het bakken!