Rode kool

Omschrijving: 

De rode kool wordt geoogst tussen juli en december. Rode kool is het gehele jaar te verkrijgen doordat je de kool goed kunt bewaren. Wist je dat de ‘wasachtige’ laag over de rode kool dient als bescherming en geheel natuurlijk is? Wanneer je rode kool koopt let er dan op dat deze stevig aanvoelt. Het buitenste blad moet bij de nerf een krakend geluid geven.
 

Voedingswaarde:

De rode kleur komt van de kleurstof E163, afkomstig uit de stof anthocyaan. Deze stof heeft een antioxiderende werking. Daarnaast bevat rode kool o.a. vitamine C, K, ijzer, calcium, kalium en foliumzuur.
 

Gezondheid:

De vitamine K in rode kool is nodig voor een goede bloedstolling en de vorming van sterke botten. Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Vitamine C bevordert de opname van ijzer en staat bekend om zijn positieve werking op de weerstand.
 

Tips bereiding:

Indien het buitenste blad iets beschadigd is kun je deze verwijderen voor de bereiding. Snijd de kool in vieren en verwijder eventueel de harde kern. Snijd vervolgens in reepjes. Hoe langer je de kool kookt, hoe meer suikers er vrij komen waardoor hij zoeter smaakt. Echter gaat de kwaliteit van de werking van vitamines daardoor achteruit.
 

Combineren met:

Appel, rozijnen, abrikoos, cranberry’s, citrusvruchten, kaneel, komijn, rozemarijn, ui, venkel, wortel.


Geef een reactie

author
door Rianne Bossink


Doe mee!

Maak gezond eten makkelijk, leuk en lekker! Schrijf je in en ontvang elke week een tip in je mailbox.

Blijf op de hoogte

Alle rechten voorbehouden. © 2022 Voedstapje | KvK nr: 77392477 | BTW-id: NL003190962B11