De ‘gouden appel’

Omschrijving: 

Tomaten van de volle grond zijn er vanaf half juni tot oktober. Je hebt ze in vele soorten en maten; onder andere de trostomaat, pommodori (‘gouden appel’ in het Italiaans), kerstomaatjes en vleestomaten. Je hoeft alleen het kroontje en het stukje dat eronder zit te verwijderen. De rest kun je prima gebruiken. Als je een gerecht maakt waarbij je liever niet zoveel vocht wilt dan kun je het beste kiezen voor pommodori-tomaten of verwijder het zaad.
Let er bij het kopen op dat de tomaat dieprood van kleur is (niet dof) en stevig aanvoelt.
 
Wist je dat een tomaat eigenlijk geen groente is maar tot de bessen behoort?
 

Voedingswaarde:

Tomaten bevatten o.a. de stof lycopeen. Daarnaast bevatten tomaten kalium en flavonoïden.
 

Gezondheid:

Bio-actieve stoffen zijn stoffen die zelf geen energie leveren maar een positieve invloed hebben op je gezondheid. Een voorbeeld daarvan is lycopeen. Lycopeen is een vetoplosbare stof waarvan de beschermende stoffen vrijkomen na verhitting. Om de opname te bevorderen kun je de tomaten besprenkelen met bijvoorbeeld olijfolie. Studies laten zien dat een hoge lycopeeninname het risico op hart- en vaatziekten, en vormen van kanker ( o.a. prostaatkanker) verminderen.
 

Tips bereiding:

Met tomaten kun je alle kanten op. Ze zijn heerlijk in een salade, je kunt ze vullen met bijvoorbeeld een quinoamengsel, roosteren of gratineren. Met passata (ingedikte tomatenpulp, verkrijgbaar in de supermarkt) kun je een snelle soep op tafel zetten.
 

Combineren met:

o.a. Basilicum, bosui, kaas, knoflook, oregano, peterselie, rozemarijn, tijm.


Geef een reactie

author
door Rianne Bossink


Doe mee!

Maak gezond eten makkelijk, leuk en lekker! Schrijf je in en ontvang elke week een tip in je mailbox.

Blijf op de hoogte

Alle rechten voorbehouden. © 2022 Voedstapje | KvK nr: 77392477 | BTW-id: NL003190962B11