Waarom glutenvrij

Wat is gluten? 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om glutenvrij te eten en voelen zich daardoor snel fitter en gezonder. Gluten is de naam van een groep eiwitten die van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. (en producten die gemaakt worden van deze granen zoals brood, koekjes, pasta, crackers, couscous, etc.) Gluten kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen.

 

Glutenintolerantie (coeliakie) / glutensensitiviteit

Mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) volgen een glutenvrij dieet om te voorkomen dat de dunne darm beschadigd en voedingsstoffen niet meer goed opneemt. Klachten die voorkomen bij glutonintolerantie zijn misselijkheid, een opgeblazen gevoel, diarree en moeheid. Indien je geen glutenintolerantie hebt kan het zijn dat je toch goed reageert op een glutenvrij dieet. Men spreekt dan van glutensensitiviteit. Vaak ondervindt je na het volgen van een glutenvrij dieet binnen enkele dagen al verschil. Probeer zelf eens uit hoe je lichaam erop reageert door een periode (bijv. een maand) geen gluten te eten.

 

Glutenvrije voeding

Winkels bieden glutenvrije producten. Lees altijd zorgvuldig het etiket. De producten zijn dan wel glutenvrij, maar je staat soms verbaasd over de ingrediënten die zijn toegevoegd. Je lichaam moet hard aan het werk om de geraffineerde suikers en kunstmatige geur- kleur en smaakstoffen te verwerken.

Met behulp van de recepten en informatie op VoedStapje kun je gemakkelijk zelf je glutenvrije maaltijd samenstellen. Houd controle over de ingredienten en daarmee je gezondheid in eigen hand.

 

Alternatieven

Er zijn genoeg alternatieven voor tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.
Door kruisbesmetting kan het voorkomen dat ook bijvoorbeeld haver en boekweit gluten bevatten. Van nature zijn deze grondstoffen glutenvrij. Indien je intolerant bent voor gluten, gebruik dan gecertificeerde haver en boekweit. De producten herken je aan het glutenvrij logo.

Glutenvrije producten zijn o.a.:

  • Boekweit
  • Haver(mout/meel)
  • Noten, zaden en pitten; bijv. amandelmeel, hazelnootmeel, zonnebloempitten
  • Rijst
  • Quinoa
  • Peulvruchten

Met welke glutenvrije ingrediënten werk jij?


Geef een reactie

author
door Rianne Bossink


Doe mee!

Maak gezond eten makkelijk, leuk en lekker! Schrijf je in en ontvang elke week een tip in je mailbox.

Blijf op de hoogte

Alle rechten voorbehouden. © 2022 Voedstapje | KvK nr: 77392477 | BTW-id: NL003190962B11