Gestoomde zalm met venkel, broccolirijst en zoete aardappelfriet

gestoomde zalm met venkel, broccolirijst en zoete aardappelfriet
  • 30 min
  • 8 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Na het volgen van alle stappen is dit de kers op de taart. Met deze maaltijd voor gestoomde zalm met venkel, broccolirijst en zoete aardappelfriet voed je je lijf optimaal! Een bord vol vitaminen, mineralen en vezels met zoveel groenten. Venkel combineert heel goed met vis en heeft een anijsachtige en zoete smaak. Daardoor vinden veel kids het lekker. Maal de broccoli fijn tot rijst zoals in dit recept of snijd in roosjes en stoom gaar in een klein laagje water. Daardoor blijft de broccoli nog mooi groen én blijven meer vitaminen en mineralen behouden. De zalm levert je gezonde vetten en eiwitten.

Met zoete aardappelfriet erbij is dit een gezonde versie van fish & chips. Heb je voorkeur voor een andere groente voeg deze dan gerust toe. Wat nog wel handig is om te weten is dat de combinatie vis en bladgroenten niet de voorkeur heeft. Er ontstaat nitrosamine, waar je lijf niet zo blij van wordt. Alhoewel het gehalte aan deze schadelijke stof laag is, wellicht toch goed om te weten.
Een flinke dosis vitamine C, door bijvoorbeeld verse citroensap, beperkt de schade enigszins. Maar voor de zekerheid, combineer spinazie en sla liever met vlees, paddenstoelen of een vegetarische burger.

Vier je gezondheid met deze maaltijd!

Ingrediënten 4 personen

  • 400 gram zalm
  • 1 kilo zoete aardappel
  • 2 stuk venkel
  • 350 gram broccoli
  • 1 stuk citroen
  • 4 eetlepel olijfolie (extra vierge)
  • 1 theelepel verse tijm
  • 1 theelepel verse peterselie

Bereiding

01

Schil de zoete aardappel en snijd in repen. Heb je een stoomoven? Doe de zoete aardappel dan gelijk met de zalm in de stoomoven. ca. 14 minuten op 90 graden Celsius of kies programma 'zalm' als die voorgeprogrammeerd staat. Geen stoomoven? Verwarm de oven dan voor op 160 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de zoete aardappel erop en plaats ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven.

02

De zalm kun je tegelijk met de zoete aardappel in de stoomoven doen. Heb je geen stoomoven? Wikkel de zalm dan in aluminiumfolie en plaats in de bakoven tegelijk met de zoete aardappelfriet. Je kunt er een schijfje citroen, takje verse tijm en scheutje olie aan toevoegen voordat je het pakketje dichtmaakt.

03

Snijd de venkel in dunne repen. Verhit olie in de pan en roerbak ca. 15 minuten.

04

Snijd de broccoli in roosjes en spoel goed af. Doe de roosjes in de keukenmachine en maal grof tot het lijkt op couscous of rijst. Roerbak in ca. 4 minuten beetgaar in een klein scheutje olie. of breng een laagje water aan de kook en stoom de broccoliroosjes beetgaar, met de deksel op de pan.

05

Serveer met een kruiden-citroenolie. Pers het sap uit de citroen en meng met de olijfolie. Voeg er verse kruiden aan toe. Ik koos voor tijm en peterselie maar dille combineert ook heel goed met vis.

Maak het nóg voedzamer met:

  • een extra groente zoals pastinaak of wortel (vitaminen en mineralen)
  • sperziebonen of doperwten (eiwitten)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

615 Kcal

per portie

61,7 g

Koolhydraten

28,7 g

Vet

28,5 g

Eiwit

13,7 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het