VoedStapje - gezonde recepten om je eetgewoonten te verbeteren

Het is elke ochtend weer een uitdaging. Iedereen gewassen, netjes in de kleding, tassen voor school en werk gepakt, eten, tandenpoetsen en de deur uit. Ik maak het me dan ook graag iets gemakkelijker. Jij ook? Hierbij geef ik je 7 ontbijtrecepten voor een ontbijt die je prima de avond ervoor kunt maken of zelfs […]

Een voor de hand liggend antwoord: een voedingspatroon waar jij je energiek door voelt! In deze blog geef ik je tips waar je je aan vast kunt houden. Ik ga in op het basisvoedingspatroon, energiegevend energiepatroon en slijmvliesopbouwend voedingspatroon. Lees je mee? Dat je lichaam baat heeft bij een gezond voedingspatroon is niet nieuw. Je […]

Wist je dat water je energie geeft? Probeer het maar eens. Wanneer je overdag een dipje hebt en je zwaar en moe voelt, drink dan minimaal 2 grote glazen water. Grote kans dat je je binnen een paar minuten een stuk energieker voelt.   Dat je lichaam vocht nodig heeft weet je waarschijnlijk wel. Elke […]

Genieten aan tafel én daarna Ik kan me voorstellen dat het een uitdaging is om een gezond paasontbijt en paasbrunch te organiseren. Nederland is een echt broodland en dat zie je dan ook weer terug in de acties van de supermarkt rond deze feestdagen. De paasbroden vliegen je om de oren en de tafels zijn […]

Feest!  Nu de sinterklaastijd weer begint is het een uitdaging om al die verleidingen te weerstaan. Pepernoten, marsepein, chocoladeletters, warme chocolademelk met slagroom….de winkels liggen er vol mee. Het aanbod wordt steeds groter met de meest creatieve smaakcombinaties. Voor mij een reden om wat meer te gaan experimenteren de komende tijd voor nieuwe verantwoorde sinterklaastraktaties. […]

Herken je dit… Je groenten liggen al op het aanrecht, de kruidenpotjes netjes in de la en in de tuin staan nog wat kruidenplantjes. Hoe kies je nu welke smaak het gaat worden? Geef je je gerecht een Indisch tintje met pittige specerijen óf ga je voor Italiaans met verse oregano of basilicum uit de […]

Courgette

Omschrijving:  Courgette is van Nederlandse bodem verkrijgbaar vanaf eind juni tot eind oktober (afhankelijk van de eerste vorst) Je hebt ze in allerlei kleuren en maten maar de meest bekende is de langwerpige groene die je op de afbeelding ziet. De courgette is nagenoeg geheel te gebruiken. Verwijder alleen de uiteinden. Let er bij het […]

Omschrijving:  Ken je quinoa al? Erg veelzijdig in gebruik en vooral bekend om zijn eiwitgehalte. Quinoa is een volwaardig plantaardig eiwit (één van de weinigen). Het bevat alle 9 essentiële aminozuren, waardoor je lichaam alles kan gebruiken en er nauwelijks reststoffen zijn. Laat je stukje vlees of vis een keertje achterwege en maak van quinoa […]

Omschrijving:  Tomaten van de volle grond zijn er vanaf half juni tot oktober. Je hebt ze in vele soorten en maten; onder andere de trostomaat, pommodori (‘gouden appel’ in het Italiaans), kerstomaatjes en vleestomaten. Je hoeft alleen het kroontje en het stukje dat eronder zit te verwijderen. De rest kun je prima gebruiken. Als je […]

Advies en tips  Varieer, zodat je verschillende voedingsstoffen binnen krijgt Voeg gezonde vetten toe, zodat ook de vetoplosbare vitaminen door je lichaam worden opgenomen Kies liever voor groente dan voor fruit om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden Drink, of liever ‘eet’, je smoothie niet te snel   Waarom smoothies? Met smoothies maak je het eenvoudig […]

Tips: Plan je maaltijden en tussendoortjes Ga voor gezond gemak Durf te vragen Blijf in je ritme   Plannen Het kan een uitdaging zijn om gezond te eten als je onderweg bent. De tussenstops onderweg bieden niet altijd een gezonde keuze. Maak het jezelf daarom makkelijk en plan vooruit. Kies een aantal recepten die je […]

Omschrijving:  Het oogstseizoen voor andijvie van de koude grond loopt van juni tot oktober/november. Je hebt verschillende soorten, andijvie met een groot plat blad, gekruld blad en met smalle bladeren. Andijvie wordt veel rauw gegeten als sla. Verwerk hem bijvoorbeeld in deze heerlijke boekweitwrap. Je kunt er ook een heerlijke stamppot mee maken of in […]

Omschrijving:  Onder peulvruchten verstaan we zowel de plant, als de eetbare zaden uit de peulen van de plant. Je hebt allerlei soorten bijv.: bruine/witte/zwarte bonen, mungbonen, spliterwten, kapucijners, kikkererwten, linzen (groene/gele/rode), adukibonen en pinda’s.   Tips en advies Beperk het gebruik van peulvruchten indien je ervaart dat je darmen er gevoelig voor zijn. Gebruik per […]

Heb je producten, of restjes, in de koelkast en weet je niet wat je ermee moet doen? In dit artikel geef ik je wat tips met behulp van een paar basisrecepten.   Basisrecepten: Pasta Zelf pasta maken: Meng 200 gram boekweitmeel met 2 eitjes en een snufje zout. Laat een half uurtje opstijven in de […]

Omschrijving:  Boekweit is een pseudograan en afkomstig van de gelijknamige plant welke voornamelijk terug te vinden is in Polen en Frankrijk. Het zaad, welke aan dunne steeltjes zit, is eetbaar. Je kunt de zaden (boekweitkorrels) gebruiken als vervanger voor rijst bijvoorbeeld. Met een kooktijd van slechts 5-10 minuten is het ook nog eens een goede […]

Prei

Omschrijving:  De prei is bijna het hele jaar beschikbaar. Het witte gedeelte groeit onder de grond, alleen het gedeelte dat boven de grond groeit kleurt groen. Het groen van de prei is wat sterker van smaak, maar kan ook prima gebruikt worden. Er kan wat aarde tussen het groen van de prei zitten. Dit verwijder […]

  Advies en tips Maak beperkt gebruik van zoetmiddelen, maar als je ze gebruikt kies dan voor natuurlijke producten zoals: vers fruit (banaan, appel, peer) gedroogde vruchten (abrikozen, vijgen, dadels, rozijnen) honing (onverhit) vanille, pompoen en wortelen geven ook een zoete smaak aan gerechten Kies met mate voor ahornsiroop, oerzoet of kokosbloesemsuiker. Vermijd het gebruik […]

Wat is gluten?  Steeds meer mensen kiezen ervoor om glutenvrij te eten en voelen zich daardoor snel fitter en gezonder. Gluten is de naam van een groep eiwitten die van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. (en producten die gemaakt worden van deze granen zoals brood, koekjes, pasta, crackers, couscous, etc.) Gluten […]

Omschrijving:  Knolselderij wordt geoogst vanaf oktober. Het blad van de knolselderij kan ook gegeten worden. Let er bij het kopen op dat de knol hard aanvoelt. Ligt je knolselderij iets te lang in de kast en voelt hij niet meer stevig aan? Gebruik hem dan om soep van te maken.   Voedingswaarde: Knolselderij bevat o.a. […]

Koolraap

Omschrijving:  Het seizoen van de koolraap loopt van oktober tot december. Het is een knolvormige groente welke half onder de grond groeit. Let er bij het kopen op dat de koolraap stevig en hard aanvoelt. Koolraap bewaar je het beste op een koele en droge plaats.   Voedingswaarde: Koolraap bevat o.a. vitamine B11 en vitamine […]

Sommige rechten voorbehouden. © 2019 Voedstapje