VoedStapje - gezonde recepten om je eetgewoonten te verbeteren

Dit is de vraag die bij veel mensen zorgt voor stress. Help! ‘ik wil graag een verantwoord voedingspatroon, maar wat moet ik meenemen naar mijn werk of ’s morgens aan mijn kids geven als ik minder brood ga eten? Ik heb geen tijd om uren in de keuken te staan.’   112 Alle alarmbellen gaan […]

Boost je weerstand in deze tijd met veel groenten, ontstekingsremmende kruiden en specerijen en gezonde vetten.

Het blijkt toch steeds weer een uitdaging om gevarieerd te lunchen. Als gemakseters zijn we gewend aan onze boterham, crackers en cup-a-soup. Maar dat kan voedzamer, lekkerder en gevarieerder! In deze blog daarom vijf recepten voor makkelijke lunchrecepten die je mee kunt nemen naar school, werk of een dagje uit. Prepping is ‘the key’ Wil […]

Nog even natafelen met deze drie heerlijke nagerechten. Je maakt ze al voordat je aan tafel gaat, zodat je tussendoor niet weer de keuken in hoeft te duiken maar bij je gasten kunt zijn. Tip: maak de nagerechten een dag van te voren. De recepten zijn voor 4 personen.   Healthy ferrero rocher Ingrediënten: 50 […]

Het hoofdgerecht is vaak de klapper van het menu. Met deze drie voorbeelden laat ik je zien dat dit heel goed kan zonder vlees. De gerechten zijn licht verteerbaar en passen dus prima tussen een voorgerecht en nagerecht in zonder dat je overvol raakt. Eten is weer genieten! De recepten zijn voor vier personen.   […]

Zonder plofgevoel van tafel, dat kan! Hierbij deel ik drie tips om als voorgerecht te serveren. Alle recepten zijn eenvoudig (van te voren) te bereiden. Zo draait het kerstmenu vooral om gezellig samenzijn. De recepten zijn voor vier personen. Het recept voor de pompoensoep is genoeg voor een hele pan, ca. 6 personen. Bewaar deze […]

Het valt niet mee he? Al die verleidingen om je heen. Vanaf september liggen de pepernoten al in de winkel. Grijp jij graag naar die zak vol verzadigde vetten, plantaardige oliën die op veel te hoge temperaturen zijn gebakken (en daardoor schadelijk zijn voor je gezondheid), geraffineerde suikers zoals glucose-fructosestroop en gebrande suiker, tarwebloem en […]

Het is elke ochtend weer een uitdaging. Iedereen gewassen, netjes in de kleding, tassen voor school en werk gepakt, eten, tandenpoetsen en de deur uit. Ik maak het me dan ook graag iets gemakkelijker. Jij ook? Hierbij geef ik je 7 ontbijtrecepten voor een ontbijt die je prima de avond ervoor kunt maken of zelfs […]

Een voor de hand liggend antwoord: een voedingspatroon waar jij je energiek door voelt! In deze blog geef ik je tips waar je je aan vast kunt houden. Ik ga in op het basisvoedingspatroon, energiegevend energiepatroon en slijmvliesopbouwend voedingspatroon. Lees je mee? Dat je lichaam baat heeft bij een gezond voedingspatroon is niet nieuw. Je […]

Wist je dat water je energie geeft? Probeer het maar eens. Wanneer je overdag een dipje hebt en je zwaar en moe voelt, drink dan minimaal 2 grote glazen water. Grote kans dat je je binnen een paar minuten een stuk energieker voelt.   Dat je lichaam vocht nodig heeft weet je waarschijnlijk wel. Elke […]

Genieten aan tafel én daarna Ik kan me voorstellen dat het een uitdaging is om een gezond paasontbijt en paasbrunch te organiseren. Nederland is een echt broodland en dat zie je dan ook weer terug in de acties van de supermarkt rond deze feestdagen. De paasbroden vliegen je om de oren en de tafels zijn […]

Feest!  Nu de sinterklaastijd weer begint is het een uitdaging om al die verleidingen te weerstaan. Pepernoten, marsepein, chocoladeletters, warme chocolademelk met slagroom….de winkels liggen er vol mee. Het aanbod wordt steeds groter met de meest creatieve smaakcombinaties. Voor mij een reden om wat meer te gaan experimenteren de komende tijd voor nieuwe verantwoorde sinterklaastraktaties. […]

Herken je dit… Je groenten liggen al op het aanrecht, de kruidenpotjes netjes in de la en in de tuin staan nog wat kruidenplantjes. Hoe kies je nu welke smaak het gaat worden? Geef je je gerecht een Indisch tintje met pittige specerijen óf ga je voor Italiaans met verse oregano of basilicum uit de […]

Courgette

Omschrijving:  Courgette is van Nederlandse bodem verkrijgbaar vanaf eind juni tot eind oktober (afhankelijk van de eerste vorst) Je hebt ze in allerlei kleuren en maten maar de meest bekende is de langwerpige groene die je op de afbeelding ziet. De courgette is nagenoeg geheel te gebruiken. Verwijder alleen de uiteinden. Let er bij het […]

Omschrijving:  Ken je quinoa al? Erg veelzijdig in gebruik en vooral bekend om zijn eiwitgehalte. Quinoa is een volwaardig plantaardig eiwit (één van de weinigen). Het bevat alle 9 essentiële aminozuren, waardoor je lichaam alles kan gebruiken en er nauwelijks reststoffen zijn. Laat je stukje vlees of vis een keertje achterwege en maak van quinoa […]

Omschrijving:  Tomaten van de volle grond zijn er vanaf half juni tot oktober. Je hebt ze in vele soorten en maten; onder andere de trostomaat, pommodori (‘gouden appel’ in het Italiaans), kerstomaatjes en vleestomaten. Je hoeft alleen het kroontje en het stukje dat eronder zit te verwijderen. De rest kun je prima gebruiken. Als je […]

Advies en tips  Varieer, zodat je verschillende voedingsstoffen binnen krijgt Voeg gezonde vetten toe, zodat ook de vetoplosbare vitaminen door je lichaam worden opgenomen Kies liever voor groente dan voor fruit om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden Drink, of liever ‘eet’, je smoothie niet te snel   Waarom smoothies? Met smoothies maak je het eenvoudig […]

Tips: Plan je maaltijden en tussendoortjes Ga voor gezond gemak Durf te vragen Blijf in je ritme   Plannen Het kan een uitdaging zijn om gezond te eten als je onderweg bent. De tussenstops onderweg bieden niet altijd een gezonde keuze. Maak het jezelf daarom makkelijk en plan vooruit. Kies een aantal recepten die je […]

Omschrijving:  Het oogstseizoen voor andijvie van de koude grond loopt van juni tot oktober/november. Je hebt verschillende soorten, andijvie met een groot plat blad, gekruld blad en met smalle bladeren. Andijvie wordt veel rauw gegeten als sla. Verwerk hem bijvoorbeeld in deze heerlijke boekweitwrap. Je kunt er ook een heerlijke stamppot mee maken of in […]

Omschrijving:  Onder peulvruchten verstaan we zowel de plant, als de eetbare zaden uit de peulen van de plant. Je hebt allerlei soorten bijv.: bruine/witte/zwarte bonen, mungbonen, spliterwten, kapucijners, kikkererwten, linzen (groene/gele/rode), adukibonen en pinda’s.   Tips en advies Beperk het gebruik van peulvruchten indien je ervaart dat je darmen er gevoelig voor zijn. Gebruik per […]

Sommige rechten voorbehouden. © 2020 Voedstapje | KvK nr: 77392477 | BTW-id: NL003190962B11