Onderwijs en kinderopvang

Interactief en leerzaam

Lessen gezonde voeding

Klaar voor de start? De les trap ik af met auto's. Een bestuurbare én een auto zonder batterij. De auto met batterij barst van de energie en scheurt door de klas. Lachen, gieren, brullen. Kinderen enthousiast maken over gezonde voeding kan op zoveel manieren! Dit voorbeeld is er één van. Ik maak er een interactief feestje van, passend bij de klas waarvoor ik sta. De producten en attributen die ik meeneem maken de kinderen nieuwsgierig en ontvankelijk voor nieuwe informatie. En dát is waar het leren om draait.

Op deze webpagina geef ik je een impressie van de mogelijkheden voor jouw school, kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Thema's waarbij ik aansluiting vind zijn onder andere gezondheid, voeding, sport en natuur. Met mijn creatieve ideeën sluit ik aan op de interesses van de kinderen, zodat in de klas de leukste gesprekken ontstaan.

Boek nu een gastles Impressie mogelijkheden
Buffet in de klas met verschillende kleuren groenten en soorten pasta waarvan de kinderen opscheppen.
Kleur op je bord

Groen, rood, geel, paars, oranje en wit. Elke kleur heeft unieke eigenschappen (superstofjes) voor je gezondheid. In deze les leer ik de kinderen waarom het belangrijk is om te variëren, laat ik verschillende producten zien en benoemen we samen de kleur en hoe het product heet. Afhankelijk van de leeftijd en aandachtspanne op dat moment, vertel ik er nog iets over, bijvoorbeeld welke vitaminen en mineralen het product bevat, waar deze groeit, wat het doet voor je gezondheid of wat je ermee kunt maken. Deze les is heel geschikt om te koppelen aan een proeverij of koken in de klas.

Meer informatie per mail
Een basisschool leerling heeft een wit t-shirt aan waarop het spijsverteringsstelsel wordt getekend.
Poeples

Deze les gaat over de spijsvertering. Poeples, noemen kinderen het vaak. En dat is helemaal terecht, want de les over spijsvertering gaat voornamelijk over poep. Waar gaat het eten naartoe nadat je het doorslikt? Hoe maakt je lijf er poep van? Wat is poep eigenlijk? Welke soorten poep zijn er? Waarom ziet het er niet altijd hetzelfde uit? Op deze vragen, en meer, geef ik antwoord. Met ballonnen maken we met z'n allen de grootste scheet van de school en als de tijd en ruimte het toelaat is het gezellig om dit te combineren met het maken van poep van ontbijtkoek, pindakaas en water. Wie maakt welke drol? Als afsluiting van de les krijgt iedereen een poopchart mee naar huis.

Meer informatie per mail
Eiwitten opkloppen door basisschoolleerlingen tijdens een gastles over eiwitten.
Groot en sterk

Met het thema groot en sterk gaan we het hebben over eiwitten. Kinderen hebben er iets meer van nodig dan volwassenen, maar waarom is dat eigenlijk? Wat doen eiwitten voor je lijf en in welke producten zitten ze verstopt? Gelukkig is dit niet alleen maar ei, maar kun je ze ook vinden in een broodje pindakaas en nog veel meer producten. We maken samen met kralen een hele lange ketting van aminozuren, er zit een beweegactiviteit in én we bekijken een kort filmpje. Deze les is leuk om te combineren met koken in de klas waarbij we verschillende bereidingen van ei kunnen laten zien. Ei luchtig kloppen om koekjes mee te maken, ei klutsen voor pannenkoeken of een eitje koken bijvoorbeeld.

Meer informatie per mail
Een pinata met daarin gezonde lekkernijen zoals rozijnen en fruitrolletjes.
Energie voor tien

Met het thema energie voor tien ga ik in op het verschil tussen bewerkte suikers en natuurlijke suikers. Ik neem verschillende producten mee, zoals koek, snoep, broodbeleg en fruit en verdeel ze samen met de kinderen over twee tafels. De aftrap van dit thema is het stukslaan van een pinata! Daar vallen snoepjes uit die gemaakt zijn van natuurlijke suikers. Tijd om te proeven van de natuurlijke suikers is er natuurlijk ook.

Meer informatie per mail
Koken in de klas waarbij leerlingen verschillende soorten groenten snijden.
Koken in de klas

Koken met kinderen brengt hen dichter bij voeding. Ze voelen, ruiken, bewerken en proeven. Afhankelijk van de leeftijd kunnen we werken met getallen, zoals het wegen van de producten, rekenen en verdelen. Oudere kinderen kunnen zelf de hoeveelheid berekenen voor het aantal kinderen in de groep op basis van een basisrecept. Koken kan als losse activiteit ingezet worden of in combinatie met een thema. De keuze van gerecht is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, capaciteit en beschikbaarheid aan middelen. Van spaghetti met kleurrijke groenten tot het bakken van koekjes, het maken van smoothies, fruitwater en gezonde snacks. Samen kiezen we een passende invulling.

Maak een afspraak
Het spel bingo als onderdeel van een gastles over gezonde voeding.
BINGO!

Een spel doet het altijd goed bij kinderen. Zeker als er ook nog prijsjes te winnen zijn. Dit bingo-spel heb ik ontwikkeld om verschillende onderwerpen aan te kaarten over gezonde voeding. Tijdens het spelen van de bingo vertel ik iets bij elk plaatje. Waar de groente groeit, welke kleur het fruit is, hoe poep ontstaat, wat het verschil is tussen bewerkte suikers en natuurlijke suikers. Het spel is een leuke afsluiter van een reeks lessen. Afhankelijk van de inhoud van de lessen pas ik het spel dan aan. Er zijn natuurlijk ook gezonde prijsjes te winnen!

Meer informatie per mail