Even een reisje naar de andere kant van de wereld, in je eigen keuken, met dit wereldgerecht. Het recept voor deze kokosdahl met bloemkoolrijst ken je al na 1x maken uit je hoofd. Het is bij ons een favoriet gerecht in het weekend. In dit recept gebruik ik hem als curry. Met een beetje extra vocht maak je er in een handomdraai een heerlijke soep van. Het is een lichte maaltijd waar je zelf mee kunt variëren. Onderaan het recept staan tips.
Wat is Dahl?
Over de hele wereld zijn er verschillende eetculturen. Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken en gemaakt van peulvruchten. Voor deze kokosdahl met bloemkoolrijst gebruik ik rode linzen. Rode splitlinzen zijn binnen een half uurtje gaar gekookt. Het dikt de curry mooi in en heeft toch een bite. Staan de kinderen niet zo te springen om een bite? Voeg dan extra vocht toe en pureer de kokosdahl tot soep. Serveer er een stukje speltbrood of (glutenvrije) cracker bij om in te dippen.
Koolhydraatarme rijst
Een koolhydraatarm alternatief voor rijst is het maken van rijst van bloemkool of broccoli. In dit recept heb ik gekozen voor bloemkool. Je kunt het heel makkelijk zelf maken door bloemkoolroosjes te malen in de keukenmachine. Maal door tot de roosjes de grootte hebben van een rijstkorrel. Maal niet te lang door, want dan wordt het pap. De bloemkoolrijst verwarm je even een paar minuten in een koekenpan.
Je kunt bij dit gerecht natuurlijk ook volkoren basmatirijst serveren. Ik vertel je wat het voordeel daarvan is. Het heeft alles te maken met de hoeveelheid eiwitten in de maaltijd.
Zo verhoog je je eiwitopname
Peulvruchten bevatten plantaardige eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit kleine stukjes, die heten aminozuren. Er zijn ongeveer 21 verschillende aminozuren. Vooral dierlijke producten zijn rijk aan veel verschillende aminozuren.
Maar je kunt met een plantaardig voedingspatroon ook prima in je eiwitbehoefte voorzien. In het online stappenplan leer je precies hoe je dit doet. Wat handig is om te weten is dat je met het combineren van peulvruchten en granen de aminozuren op elkaar kunt aanvullen. Zo bevatten linzen veel van het aminozuur lysine, leucine en arginine. Granen bevatten juist meer methionine en cysteïne. Wil je het eiwitgehalte van deze maaltijd verhogen? Voeg dan een graan toe. Serveer met volkoren basmatirijst of naanbrood.
01
Verwarm (kokos)olie in een hapjespan.
02
Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en rasp de verse gember. Doe vervolgens in de pan en fruit aan. Voeg ook de curry madras (kerrie) poeder toe.
03
Spoel de linzen af en voeg deze toe aan de pan.
04
Roerbak een paar minuten zodat de smaken goed intrekken en blus af met water en kokosmelk.
05
Doe de deksel op de pan en laat onder af en toe doorroeren in ca. 30 minuten gaarkoken. Voeg water toe als je merkt dat het te dik wordt.
06
Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes. Maal de roosjes fijn in een keukenmachine, haal langs een grove rasp of snijd flink met het mes erdoor tot er kleine stukjes ter grootte van een rijstkorrel ontstaan.
07
Zet een koekenpan op de warmtebron en roerbak hierin de bloemkoolrijst. Lang genoeg om warm te worden zodat het wel nog een bite heeft.
08
Sprenkel het sap van een citroen over de kokosdahl en een theelepel tamari. De tamari maakt echt een groot verschil, een heerlijke toevoeging. Heb je het niet in huis? Breng dan op smaak met peper en zout.
09
Serveer de kokosdahl met de bloemkoolrijst en voeg eventueel nog extra's toe. Kijk bij de tips om je maaltijd nog voedzamer te maken.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!