Fusilli met zuurkool en rundergehakt

fusilli met zuurkool en gehakt
  • 20 min
  • 11 ingrediënten

Wil je snel een maaltijd op tafel hebben zonder al te veel snijwerk? Probeer dit recept dan eens. Als je aan pasta denkt, dan denk je misschien niet gelijk aan zuurkool. Dit is een verrassend lekker en eenvoudig recept en een leuke twist op de standaard Hollandse pot.

Fusilli is er in heel veel verschillende soorten. Ik heb in dit recept gekozen voor een fusilli die gemaakt is van bruine rijst. De pastasoorten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn meestal gemaakt van tarwe. Niet alle buiken reageren daar even goed op. Dat kan komen doordat tarwe geen positieve invloed heeft op het darmslijmvlies. Het darmslijmvlies beschermt je tegen schadelijke ziektemakers van buitenaf én zorgt ervoor dat voedingsstoffen worden doorgelaten. Heel belangrijk voor een goede afweer. Met deze maaltijd vang je twee vliegen in één klap, want de melkzuurbacteriën die in de zuurkool zitten helpen je darmflora gezond te houden. Verhit de zuurkool daarom liever niet te lang.

Maak dit recept naar jullie smaak en op gevoel. Ik vind een dikkere saus lekker, maar misschien gaat jullie voorkeur uit naar een dunnere saus. Voeg dan wat extra water toe. Ik ga nu uit van 200 gram groenten per persoon. Wil je de smaak van zuurkool iets minder terugvinden in je gerecht dan kun je ervoor kiezen om 500 gram zuurkool te gebruiken en aan te vullen met een groene salade of geraspte wortel. Maak er jullie maaltijd van!

Ingrediënten 4 personen

saus

  • 30 gram roomboter
  • 3 eetlepel boekweitmeel
  • 200 ml kokosmelk
  • 300 ml water
  • 2 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 teen knoflook

  • 400 gram fusilli bruine rijst
  • 600 gram zuurkool
  • 3 stuk ui
  • 300 gram rundergehakt

Bereiding

01

Breng een pan met water aan de kook en kook de fusilli volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

02

Laat de roomboter in een steelpan smelten op middelhoge stand. Roer vervolgens het boekweitmeel erdoor en laat ca. 3 minuten op een lage stand garen. Roer af en toe door. Zet je warmtebron op een hogere stand en klop geleidelijk de kokosmelk erdoor met een garde. Wanneer het een mooi glad mengsel is kun je het water toevoegen om de saus op de gewenste dikte te krijgen.

03

Voeg de specerijen (kerrie en gemberpoeder) toe. Voeg vervolgens de zuurkool toe. Verwijder de schil van de tenen knoflook en snijd heel fijn of gebruik een knoflookpers. Voeg de knoflook toe aan de saus. Laat de saus op middelhoge stand doorkoken. Zuurkool is een beetje draderig, door hem iets langer door te koken wordt hij zachter en aantrekkelijker voor kinderen.

04

Ondertussen bak je de uien en het gehakt. Verhit daarvoor een scheutje olie in de pan. Verwijder de schil van de uien en snijd deze fijn. Roerbak ze in de pan totdat ze er glazig uitzien. Voeg het rundergehakt toe en bak door tot deze mooi bruin is.

05

Meng alle ingrediënten met elkaar in een grote pan of serveer de fusilli, zuurkool en saus en rundergehakt apart.

Maak het nóg voedzamer met:

  • een handje kiemgroenten (vitaminen en mineralen)
  • gedroogde cranberry's of verse ananas (vitaminen en mineralen, natuurlijke suikers)
  • een handje ongebrande noten (vetten en eiwitten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

612,8 Kcal

per portie

74,5 g

Koolhydraten

25,7 g

Vet

18,8 g

Eiwit

9 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het