Deze koolhydraatarme maaltijd is zo eenvoudig én verrukkelijk! Feta met tomaat en gepofte knoflook uit de oven geserveerd met courgettelinten met nog een geweldige smaakmaker met pit. Dit is je nieuwe favoriet voor een makkelijke maaltijd, en nog heel gezond ook!
Koolhydraatarme avondmaaltijd
Thuis hebben wij een gevarieerd voedingspatroon. Eten we de ene dag een pasta of rijstgerecht, een andere dag laten we de granen er volledig uit. Dit is een van onze favoriete koolhydraatarme maaltijden. Het kost je weinig tijd om te maken en smaakt fantastisch. De feta met tomaat en knoflook schuif je in de oven. Van de courgette maak je met een dunschiller linten en die bak je even kort in de pan. Een flinke scheut extra vierge olijfolie erover, chilivlokken voor wat pit en klaar is je makkelijke maaltijd.
Waarom koolhydraatarm
Koolhydraten heb je nodig als bron van energie, vooral voor je hersenen. Er zijn heel veel producten die koolhydraten bevatten. Misschien denk je als eerste wel aan brood, crackers, snoep, frisdranken, taart en koek. Dat zijn producten die rijk zijn aan snelle koolhydraten. Ze zorgen voor snelle energie die helaas van korte duur is. Je bloedsuikerspiegel stijgt, je lijf gaat hard aan het werk om insuline aan te maken, zodat de glucose kan worden opgenomen in je cellen en je bloedsuikerspiegel weer daalt.
Eet je heel veel en vaak koolhydraten die deze piek veroorzaken? Dan merk je misschien al wel dat je lijf maar blijft schreeuwen om een nieuwe dosis waardoor je geneigd bent om te veel en te vaak te eten. Je lichaam slaat een teveel aan glucose op als vet. De extra kilo's komen eraan, je energie wordt minder, je gezondheid gaat achteruit.
Minder koolhydraten met groenten
Gelukkig zijn er ook producten die koolhydraten bevatten waar je lichaam wél baat bij heeft. Producten waarmee je langdurig energie krijgt en een flinke dosis vitaminen en mineralen waarmee je lijf aan het werk kan. Die zie je terug in dit gerecht die vooral uit groenten bestaat. De courgettelinten vervangen de pasta van snelle koolhydraten. Is dit een stap te ver? Vervang dan eerst eens de helft van de pasta voor courgette. Hetzelfde kun je doen met deze vegetarische lasagne.
Deze maaltijd past perfect bij een keto dieet waarbij je koolhydraten beperkt en voornamelijk vetten gebruikt als brandstof.
01
Verwarm de oven voor op 140°C en vet een ovenschaal in met olie.
02
Leg in de ovenschaal de fetakaas, cherrytomaten en de tenen knoflook. De knoflook mag in de schil blijven.
03
Verdeel een eetlepel olie over het gerecht en chilivlokken naar smaak. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak ca. 25 minuten tot de schil van de cherrytomaten is geknapt en de fetakaas zacht is geworden.
04
Snijd ondertussen de courgette in linten met een dunschiller. Verwarm een pan op middelhoge stand, doe daarin een eetlepel olie en roerbak de courgette ca. 10 minuten.
05
Serveer de courgette met de fetakaas en cherrytomaten uit de oven. Haal de gepofte knoflook uit de schil en verdeel over het gerecht. Maak het af met een flinke scheut extra vierge olijfolie. Eet smakelijk!
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!