Vegetarische groentelasagne met linzen

vegetarische groentelasagne met linzen
  • 45 min
  • 11 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Wil je flink wat groenten toevoegen aan je maaltijd en minderen met koolhydraten? Dan heb ik hier een lekker recept voor je! In stap 3 van het online stappenplan leer je om snelle koolhydraten te vervangen door langzame koolhydraten voor gezondheidsvoordelen op korte en lange termijn.

Veel groenten voor je darmgezondheid
Wat er in je darmen gebeurt, bepaald voor een groot deel hoe je je voelt. In je darmen bevinden zich miljarden bacteriën die je spijsvertering ondersteunen én een belangrijke rol spelen voor je immuunsysteem. Jij kunt er met je voedingspatroon voor zorgen dat de goede bacteriën de overhand krijgen/houden door veel vezels op je menu te zetten. En die zitten vooral in groenten!

Vervang snelle koolhydraten
Met dit recept laat ik je zien hoe je snelle koolhydraten kunt vervangen door voedzame producten. Ik gebruik volkoren lasagnebladen, slechts de helft van een gangbare hoeveelheid. De overige bladen maak ik van verse groenten die zorgen voor flink wat vitaminen, mineralen en vezels. Je kunt hiermee zelf variëren. Ik heb gekozen voor courgette omdat dit een gangbare groente is. Maar je kunt ook kiezen voor aubergine bijvoorbeeld. In de herfst en wintermaanden is pompoen of knolselderij een voedzame vervanger voor lasagnebladen gemaakt van tarwemeel.

Minder vlees, duurzaam eten
De vleesconsumptie mag omwille van mens en milieu echt wel wat minder. Er zijn heel veel vegetarische vleesvervangers. Dan bedoel ik niet de kant-en-klare, bewerkte varianten, maar pure producten die lekker goedkoop zijn. Eén van mijn favorieten is peulvruchten. De rode linzen in deze vegetarische groentelasagne zorgen voor een vergelijkbare structuur als wanneer je gehakt zou gebruiken. Peulvruchten bevatten veel vezels voor een goede darmgezondheid, weinig vet en leveren plantaardige eiwitten.

Zo maak je er een keto-versie van
Ligt je voorkeur bij koolhydraatarm met dierlijke producten in je voedingspatroon? Kies dan voor gehakt en vervang alle volkoren lasagnebladen door courgette. Vervang eventueel de paprika en wortel voor spinazie, prei of champignons. Voeg extra eiwitten toe door een topping van mozzarella.

Plantaardige eiwitten
Peulvruchten bevatten niet alle aminozuren (stukjes eiwit), maar die kun je aanvullen door het gebruik van een paar volkoren lasagnebladen en vers geraspte Parmezaanse kaas. Je kunt in plaats van linzen ook prima champignons gebruiken als vervanger voor vlees. Ook die zijn rijk aan plantaardige eiwitten.

Tot slot nog een tip: breng de saus op smaak met jouw favoriete kruiden. Voeg gedroogde oregano of basilicum toe aan de saus en verse basilicum nadat de lasagne uit de oven komt. Deze vegetarische groentelasagne met linzen kun je heel goed vooruit maken. Schuif hem even in de oven als je thuiskomt en jullie kunnen lekker aan tafel!

Ingrediënten 4 personen

  • 2 stuk ui
  • 3 teen knoflook
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 150 gram rode linzen
  • 1 stuk venkel
  • 3 stuk wortel
  • 1 stuk paprika
  • 2 stuk bosui
  • 2 stuk courgette
  • 125 gram volkoren lasagne
  • 75 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met olie.

02

Zet een grote hapjespan op het vuur. Verwarm daarin een eetlepel olie. Snipper de ui en bak deze op middelhoge stand tot de ui glazig wordt. Snijd de knoflook fijn en voeg toe.

03

Voeg twee blikjes tomatenblokjes toe en roer goed door. Vul aan met 400 ml water en breng aan de kook.

04

Spoel de rode linzen af en voeg toe aan de tomatensaus. Laat het geheel 15 minuten op laag vuur pruttelen zodat de linzen gaar worden.

05

Snijd ondertussen de groenten. Snijd de venkel fijn, de wortels in kleine blokjes, paprika in stukjes en bosui in ringen. Voeg alle groenten toe aan de saus en verwarm goed door.

06

Snijd linten van de courgette met een dunschiller. Heb je nog een stukje over? Snijd dit dan in kleine blokjes en voeg toe aan de tomatensaus.

07

Het is nu tijd om op te bouwen. Doe eerst een laag tomatensaus met groenten in de ovenschaal. Leg daar bovenop twee lasagnebladen en maak daaroverheen een laag van courgettelinten. Schep weer een laag tomatensaus erover en herhaal tot alle ingrediënten op zijn. Sluit af met een laag tomatensaus.

08

Rasp de Parmezaanse kaas met een fijne rasp en verdeel over de vegetarische groentelasagne met linzen. Zet voor 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer eventueel met rucola. Eet smakelijk!

Maak het nóg voedzamer met:

  • voeg champignons toe (eiwitten)
  • serveer met een groene salade (vitaminen en mineralen)
  • voeg mozzarella kaas toe (eiwitten)
  • serveer met een scheut extra vierge olijfolie (gezonde vetten)
  • voeg gedroogde of verse kruiden toe aan de saus zoals basilicum en oregano (vitaminen en mineralen)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

463 Kcal

per portie

73,9 g

Koolhydraten

7,8 g

Vet

27 g

Eiwit

14,9 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het