Gezonde kipnuggets

Gezonde kipnuggets met dipsaus van olijfolie en specerijen
  • 45 min
  • 4 ingrediënten
  • 2 beoordelingen

Dé favoriete snack bij een patatje van heel veel kinderen, kipnuggets. Tijd om deze in een gezonder jasje te stoppen. Het recept voor gezonde kipnuggets is heel eenvoudig en na één keer maken ken je het waarschijnlijk al uit je hoofd. Je hebt maar vier ingrediënten nodig voor dit basisrecept. Daarnaast kun je hem natuurlijk helemaal aanpassen naar je eigen smaak met dips, kruidenmengsels of voeg verse kruiden toe aan het kipgehakt.

Deze gezonde kipnuggets gaan niet in de frituurpan. Frituur vermijd ik het liefst volledig. Het vet bestaat vaak uit onverzadigde vetten uit zonnebloemolie. Deze vetten zijn niet bestand tegen hoge temperaturen waardoor de vetten schadelijk worden voor onze gezondheid. Misschien heb je al weleens van het woord transvet gehoord. Andere producten waar transvet in zit is chips, maar ook in koeken zie je vaak de term gehydrogeneerd of gehard vet staan. Voelt het nog als acracadabra? Geen zorgen! In stap 4 van het stappenplan leer je heel veel over vetten en welke producten je gezondheid wél goed doen.

Deze gezonde kipnuggets bakken we in de koekenpan met een verzadigd vet, kokosolie of roomboter. Wil je helemaal geen vet gebruiken dan kun je ze ook in de oven afbakken.
Serveer als avondmaaltijd met zoete aardappelfriet en een salade of als vervanger van de hamburger in deze voedzame avondmaaltijd met zoete aardappelfriet en sperziebonen. Als borrelhapje op tafel kan natuurlijk ook!

Tip: maak er een lekkere dip bij van olijfolie en specerijen! Tandoori en Harissa zijn onze favoriete specerijenmengsels voor bij deze kipnuggets. En wil je de kipnuggets een beetje oppimpen? Meng dan een beetje citroenrasp (alleen het gele van de schil) door de amandelmeel. Een topcombinatie met kip.

Ingrediënten 4 personen

  • 400 gram kipgehakt
  • 150 gram rijstmeel
  • 2 stuk ei
  • 150 gram amandelmeel

Bereiding

01

Kneed het kipgehakt zodat het goed aan elkaar plakt. Leg het kipgehakt op een vel bakpapier en druk plat met je hand. Steek er met uitsterkers vormpjes uit of snijd uit met een mesje. Je kunt er ook voor kiezen om kleine balletjes te maken en iets platter te drukken.

02

Zet een kommetje klaar met rijstmeel. Een andere kom met losgeklopt ei. En nog een kommetje met amandelmeel.

03

Pak een kipnugget en haal deze eerst door de rijstmeel, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna door de amandelmeel.

04

Verhit kokosolie in een pan en bak de kipnuggets in ca. 4 minuten aan elke kant goudbruin. Herhaal tot het kipgehakt op is. Maak er eventueel een lekkere dip bij van olijfolie en specerijen. Eet smakelijk!

Maak het nóg voedzamer met:

  • maak een dip met olijfolie en specerijen (gezonde vetten)
  • maak een dip van avocado en citroensap (gezonde vetten)
  • voeg kruiden en/of specerijen toe aan het kipgehakt (vitaminen en mineralen)
  • serveer bij een gemengde salade met citroendressing (vitaminen en mineralen)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

536 Kcal

per portie

38 g

Koolhydraten

29,5 g

Vet

30 g

Eiwit

5,4 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het