Speltspaghetti met groene asperges en cherrytomaat

speltspaghetti met groene asperges en cherrytomaten
  • 25 min
  • 8 ingrediënten

Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren. Er zijn heel veel soorten spaghetti verkrijgbaar. Kies altijd voor de volkoren variant om te zorgen dat je lekker vezelrijk eet. Dan heb je lang een verzadigd gevoel en grijp je minder snel naar een tussendoortje. Ook zorgen voldoende vezels voor een goede stoelgang.

Het kan zijn dat je lijf minder goed reageert op gluten, een eiwit die o.a. in spelt te vinden is. Je merkt dit aan een opgeblazen gevoel na het eten of last van winderigheid. Stap dan eens over op een spaghetti gemaakt van boekweit (glutenvrije graansoort), rijst of kikkererwten. Kijk op het etiket bij de ingrediënten om te zien waar het product dat je in je handen hebt van is gemaakt. In het stappenplan leer je er alles over.

Maar voor nu: varieer met dit basisrecept! Kies seizoensgroenten, maak je eigen dressing, pesto of tomatensaus. Voeg elke keer een andere eiwitbron toe. De ene keer kies je een handje noten, de andere keer een stukje geitenkaas, kip of rundergehakt. Kies wat jij en je gezin lekker vinden en geniet van de maaltijd.

Ingrediënten 4 personen

  • 300 gram spelt spaghetti
  • 200 gram cherrytomaten
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 3 eetlepel olijfolie (extra vierge)
  • 300 gram groene asperges
  • 100 gram gemengde sla
  • 1 stuk citroen
  • 120 gram ongebrande notenmix

Bereiding

01

Kook de spaghetti, volgens de instructie op de verpakking, beetgaar.

02

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats daarop de cherrytomaten en verdeel de balsamico-azijn en 1 eetlepel olijfolie (mild) eroverheen. Plaats 10 minuten in de voorverwarmde oven.

03

Stoom ondertussen de groene asperges. Doe daarvoor een laagje water in een kookpan. Breng aan de kook en voeg de asperges toe. Laat de deksel op de pan en stoom in ca. 8 minuten beetgaar.

04

Meng de sla met het sap van een halve citroen en 2 eetlepels olijfolie (extra virgin).

05

Serveer de spaghetti met de groenten en voeg een handje gemengde noten toe.

Maak het nóg voedzamer met:

  • een halve avocado per persoon (gezonde vetten)
  • een stukje geitenkaas of geraspte Parmezaanse kaas (eiwitten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

586 Kcal

per portie

64 g

Koolhydraten

30,75 g

Vet

17 g

Eiwit

9,5 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het