Dit is een eenvoudig recept om een heerlijke pizza te maken die een stuk voedzamer is dan een kant-en-klare variant. Deze speltpizza met groenten en mozzarella is een leuke klus om samen met kleine handjes te doen. Het afwegen van de ingrediënten, kneden van het deeg, uitrollen, saus verdelen en daarna versieren met allerlei groenten. De groenten kunnen ze wassen en snijden. Allemaal klusjes die bij kinderen in de smaak vallen. En hoe leuk is het om daarna je eigen pizza op tafel te zien staan!?
Speltpizza met groenten en mozzarella neemt ongeveer een half uurtje van je tijd in beslag. Daarna gaat hij 20 minuten de oven in en kun je er lekker van smikkelen. Het recept voor de speltpizza met groenten en mozzarella is voor twee grote plaatpizza's, voor ongeveer 4 personen. Leef je lekker uit! Je kunt er allerlei groenten op doen naar je eigen smaak.
Voor het gemak heb ik gekozen voor een kant-en-klare pastasaus zonder kunstmatige toevoegingen, met een vleugje basilicum. Kijk altijd goed op de ingrediëntenlijst als je een saus kiest. In stap 2 van het stappenplan leer je waar je op kunt letten. Je kunt ook kiezen voor passata en daar zelf basilicum en knoflook aan toevoegen. Liever zelf je tomatensaus maken? Snijd dan 2 uien, en twee tenen knoflook fijn. Fruit aan in een pan en voeg daar ca. 500 gram gesneden tomaat aan toe. Laat op laag vuur ca. 10 minuten pruttelen en pureer daarna tot een gladde saus of laat de saus zoals hij is. Zo werk je stap voor stap toe naar een nog puurdere versie van deze eenvoudige speltpizza.
De speltpizza is gemaakt met volkoren speltmeel. Daardoor heb je lang een verzadigd gevoel én eet je meer vezels dan wanneer je kiest voor een pizzabodem gemaakt van bloem. Als topping kies ik voor mozzarella. Hier in Twente is de buffelmozzarella van Buffalo Farm Twente een echte aanrader. Je kunt ook Parmezaanse kaas raspen of verse geitenkaas over de pizza verdelen. Kijk nog even bij de tips hoe je deze pizza nog voedzamer kan maken met verse kruiden. Ik wens je heel veel plezier met het maken én eten van deze speltpizza met groenten en mozzarella!
Deze gaat vast en zeker nog vaak op tafel komen.
01
Meng speltmeel, olijfolie, zout en water met elkaar. Meng in een bakje de bicarbonaat met appelazijn. Dit gaat schuimen en kun je daarna toevoegen aan het mengsel van meel. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Dat kan in een keukenmachine met deeghaak of door te kneden met de hand.
02
Verwarm de oven voor op 160°C. Verdeel het deeg in twee porties. Strooi een beetje meel op een vel bakpapier. Rol een portie uit over het bakpapier tot ca. 3mm dikte. Herhaal dat met de andere portie.
03
Was de groenten en snijd deze in reepjes of blokjes. Verdeel de pastasaus over de pizzabodems en versier deze met de gesneden groenten.
04
Verdeel tot slot stukken mozzarella over de pizza en plaats ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!