Chocoladelolly van dadels en noten

dadellolly met chocolade en kokos
  • 20 min
  • 7 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Alles wat je op een stokje zet is meteen een feestelijk gerecht. Met fruit op een spiesje trek je meer aandacht van de kids en met dadelballetjes op een stokje maak je ze helemaal blij. In dit recept maak ik een kinderversie en een versie voor volwassenen en oudere kinderen. Chocolade bevat cafeïne waardoor de hersenen een flinke oppepper krijgen. Vermijd dit liever bij kleine kinderen.

In plaats van het dippen in de chocolade kun je de lolly van dadels en noten ook dippen in gehakte ongebrande noten, kokosrasp of gemalen gevriesdroogd fruit. Met die laatste optie geef je er gelijk wat kleur aan! Een leuke activiteit om samen met de kids te doen. De balletjes zijn ter grootte van een pingpongbal. Je hebt er dan ongeveer 12 met dit recept. Maar kies gerust zelf het gewenste formaat.

Naast de ingrediënten heb je voor dit recept ook lollystokjes nodig. Heb je deze niet? Dan veranderd dat natuurlijk niks aan de smaak en tover je ze om tot bonbons.

Ingrediënten 12 stuks

topping

  • 50 gram pure chocolade
  • 20 gram kokosrasp

  • 100 gram Medjool dadels
  • 30 gram rozijnen
  • 75 gram ongebrande notenmix
  • 20 gram kokosrasp
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding

01

Verwijder de pit uit de Medjool dadels. Doe de dadels, rozijnen, ongebrande noten, kokosrasp en kaneel in een keukenmachine en draai tot het een vaste bal vormt.

02

Rol balletjes van het dadelmengsel. Zet de balletjes op een stokje en plaats deze 10 minuten in de koelkast (of langer). Zo kunnen ze opstijven en afkoelen waardoor de chocolade sneller hard wordt en de balletjes stevig zijn.

03

Smelt de pure chocolade au bain marie. Daarvoor doe je een klein laagje water in een steelpan. Daarop zet je een grote hittebestendige kom waar je de chocolade in doet (in stukjes). Zodra het water op temperatuur is, zet je de hittebron op laag. Het water hoeft niet te koken maar moet voldoende heet zijn om de kom te verwarmen waardoor de chocolade smelt.

04

Als de chocolade is gesmolten haal je de kom van de pan. Haal de balletjes uit de koelkast en dip deze in de pure chocolade of giet de chocolade er met een lepel overheen. Versier met de geraspte kokos.

Maak het nóg voedzamer met:

  • gevriesdroogd fruit als topping (vitaminen en mineralen)
  • walnoten als onderdeel van de notenmix (gezonde vetten)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

114 Kcal

per portie

11,6 g

Koolhydraten

7 g

Vet

1,7 g

Eiwit

2,1 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het