Havermoutkoekjes met pure chocolade

havermoutkoek met chocolade voor Pasen
  • 30 min
  • 9 ingrediënten

Een receptje om van te smullen! Deze havermoutkoekjes met pure chocolade maakte ik met mijn zoontje van 5 voor zijn paasbrunch op school. Havermout zit bomvol vezels waardoor je lang een verzadigd gevoel hebt. Een makkelijk recept, je voegt gewoon alle ingrediënten samen tot een deeg, maakt ronde bolletjes, drukt ze een beetje plat en zet ze in de oven. Heel geschikt om samen met kinderen te maken.

Kijk jij weleens naar de ingrediënten op het etiket van een pak koek? Ik schrik me altijd een hoedje! Vaak is het eerste ingrediënt suiker, daar zit dan het meeste van in. Daarna volgt er wat geraffineerde bloem, geharde vetten en nog een paar kunstmatige smaakmakers of goedhoudertjes. Jammer toch? Het kost je geld, maar brengt je weinig goeds. Kinderen raken gewend aan de grote hoeveelheid suiker en hunkeren steeds meer naar zoet. Ik ben een groot voorstander van het aanleren van gezonde gewoonten en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Met het online stappenplan doen jullie dat gezellig samen, zodat het jullie avontuur wordt en niet alleen jouw missie. Deze havermoutkoekjes met pure chocolade vind je terug in stap 2 en 3! Die gaan over het terugdringen van de suikers en het toevoegen van vezels.

Haal de ingrediënten in huis en duik lekker samen de keuken in. Heb je havermout of boekweitmeel over? Gebruik het dan voor het bakken van pannenkoeken, maak havermoutpap, bak een bananenbrood of gebruik het om groente- of bonenburgers mee te verstevigen.

Met dit recept kun je 20 kleine koekjes maken van 5cm doorsnede. Een mooi formaat voor een koekje bij de thee en kindvriendelijk. Maak je ze samen met je (klein)kind? Verras hem of haar dan de volgende dag met een zelfgemaakte koek in de snack- of lunchtrommel.

Ingrediënten 20 stuks

  • 100 gram havermout
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 snufje zout
  • 100 gram roomboter
  • 1 stuk ei
  • 20 gram pure chocolade

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

02

Doe de havermout, boekweitmeel, hazelnoten, kokosbloesemsuiker, vanillepoeder en een snufje zout in de keukenmachine en draai tot de havermout en hazelnoten iets fijner zijn gemalen. Kieskeurige eters? maal dan fijn tot meel, zin in een bite? laat het mengsel dan iets grover.

03

Snijd de roomboter in blokjes en voeg toe aan de droge ingrediënten.

04

Voeg ook het ei toe. Snijd de pure chocolade in grove stukjes en voeg toe. Kneed met je handen tot alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn.

05

Verdeel in 20 porties en rol balletjes. Druk deze zachtjes aan op de bakplaat tot een koekje van ca. 5 mm dikte. Bak ze in 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen buiten de oven. Je kunt de koekjes minimaal 5 dagen bewaren in een afgesloten trommel buiten de koelkast.

Maak het nóg voedzamer met:

  • varieer met verschillende soorten noten (gezonde vetten, vezels en eiwitten)
  • vervang de noten door zaden en pitten (mineralen, vezels en eiwitten)
  • vervang een deel van de suiker door gedroogd fruit, zoals rozijnen of dadels. Week deze een kwartier in lauw water voordat je ze meebakt om verbranden te voorkomen (natuurlijke suikers)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

106 Kcal

per portie

13,3 g

Koolhydraten

10,7 g

Vet

4 g

Eiwit

2,6 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het