Een ultieme snack die er leuk uitziet en nog gezond is ook. Deze gezonde donuts met glazuur van bramen passen helemaal bij de zomer. Bramen zijn er volop! Een heerlijke traktatie om zelf te maken.
Gezonde traktatie
Het is even zoeken naar een gezonde traktatie die er ook nog eens aantrekkelijk uitziet voor kinderen. Met de gangbare smaak van bananenbrood zijn deze gezonde glutenvrije donuts een succes voor jong en oud. De donuts zijn gemaakt met glutenvrije meelsoorten. Je kunt zelf variëren met verschillende soorten. Ik heb in dit recept amandelmeel gecombineerd met boekweitmeel. Wil je een notenvrij beslag? Vervang dan de amandelmeel door kokosrasp. Je krijgt dan ook een luchtige structuur.
Gezond glazuur maak je zelf
De donuts zien er superfeestelijk uit met deze zelfgemaakte glazuur van bramen. In plaats van poedersuiker gebruik ik honing voor de zoete smaak. Gezond glazuur maak je van vers fruit, agar-agar en eventueel een natuurlijk zoetmiddel zoals honing of ahornsiroop. Soms is het fruit al zoet genoeg, dus proef vooraf even.
Plantaardig alternatief voor gelatine: agar agar
Agar agar is een plantaardig product wat rijk is aan jodium. Het wordt gewonnen uit rood zeewier en heeft een gelerende werking. Een perfect plantaardig alternatief voor gelatine. Ik gebruik agar agar in combinatie met vers fruit ook als topping voor de aardbeientaart van Taart Natuurlijk! Met dit recept leer ik hoe je het zelf maakt als glazuur voor de gezonde donuts.
Bakvorm
De klassieke donut wordt gefrituurd. Gefrituurde producten zijn rijk aan transvetten. Door de hoge temperaturen waarop de olie wordt verhit produceren deze schadelijke stoffen. Dat kan ook anders! Met een bakvorm in donutvorm maak je ze gewoon in de oven van je favoriete cakebeslag. Bak op lage temperatuur, maximaal 160°C.
Gezonde donuts op de ontbijttafel
Deze gezonde donuts met glazuur van bramen zijn zo voedzaam dat ze als tussendoortje, gezonde traktatie en ook zeker op de ontbijttafel kunnen. Maak er een ontbijtfeestje van met je favoriete topping. Of serveer met een dip van gepureerd vers fruit en rauwe hangop. Dit recept is voldoende voor 12 stuks. Veel bakplezier!
topping
01
Verwarm de oven voor op 160°C en vet een donutvorm in.
02
Doe alle ingrediënten, behalve de bicarbonaat en appelazijn, voor het bananenbeslag in de keukenmachine en draai tot een glad geheel. Geen keukenmachine? Prak de bananen met een vork. Klop de eieren los en meng door de geprakte bananen. Doe vervolgens de droge ingrediënten in een aparte kom. Meng daarna de droge ingredienten met de natte ingrediënten tot een glad beslag.
03
Meng de bicarbonaat met appelazijn in een bakje zodat het gaat schuimen. Voeg toe aan het beslag en roer goed door.
04
Vul de donutvorm met het beslag en plaats de vorm in de oven. Ik gebruik een donutvorm van zes en herhaal deze stap dus twee keer. Heb je twee vormen? Dan ben je in één bakronde klaar.
05
Bak de donuts in ca. 20 minuten goudbruin. Ze voelen stevig aan en veren licht terug als je ze uit de oven kunt halen. Laat afkoelen op een rooster en haal daarna uit de vorm met een draaiende beweging.
06
Maak nu het gezonde glazuur. Breng een hand vol bramen met 200 ml water en een theelepel honing aan de kook. Pureer met een staafmixer tot een glad geheel.
07
Haal het mengsel door een fijne zeef om harde stukjes te verwijderen. Zet het opgevangen vocht weer terug op de warmtebron en breng aan de kook. Voeg 1 gram agar agar toe en laat 2 minuten doorkoken.
08
Haal de pan van het vuur en giet het mengsel over in een kom. Laat onder af en toe doorroeren een beetje afkoelen. Niet te lang, want dan gaat het geleren en kun je het minder goed over de donuts verdelen. Als het nog vloeibaar is dip je de donuts erin.
09
Versier eventueel met verse bramen, gevriesdroogd fruit of eetbare bloemen. Eet smakelijk!
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!