Zelfgemaakte pure chocoladeletter

Zelfgemaakte pure chocoladeletter
  • 20 min
  • 3 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Met slechts drie ingrediënten maak je zelf chocolade. Het leuke daarvan is, is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe zoet de letter moet worden, welke vorm hij krijgt en met welke ingrediënten je hem opvrolijkt. Dit recept is voldoende chocolade voor twee letters van ca. 8 x 4 cm per stuk.

Gezonde, pure chocolade
Wist je dat chocolade helemaal zo slecht nog niet is? Pure cacao heeft tal van gezondheidsvoordelen. Er worden zelfs ceremonies mee gedaan waarbij pure cacao, gemengd met water of melk, wordt gedronken. Een cacaoceremonie is een ritueel die innerlijke verbinding en genezing bevorderd. Pure cacao is bitter van smaak.

Criollo cacaomassa
Ik gebruik voor het maken van pure chocolade voor Taart Natuurlijk, en ook voor deze zelfgemaakte pure chocoladeletter, Criollo cacao. Dat is cacao van hoge kwaliteit. Je kunt het onder andere hier verkrijgen.

Chocolade tempereren
Het op temperatuur brengen van chocolade kan best een uitdaging zijn. Als je het te ver laat afkoelen stolt de chocolade. Maar ik raad zeker aan om het voor dit recept te doen. Door het temperen krijg je die bekende 'knak' in de chocoladeletter. In het recept leg ik uit hoe je de chocolade op temperatuur brengt. Daarna kun je het gebruiken om er elke gewenste letter van te maken door de chocolade in een spuitzak te gieten. Versier hem met gehakte noten, gevriesdroogd fruit of eetbare bloemen voor een feestelijke zelfgemaakte pure chocoladeletter. Ook leuk om kado te geven!

Ingrediënten 2 letters van ca. 8 cm

  • 14 gram cacaoboter
  • 28 gram cacaomassa
  • 8 gram kokosbloesemsuiker

Bereiding

01

Smelt alle ingrediënten au bain marie. Daarvoor doe je een laagje water in een steelpan en laat het water warm worden. Let op dat het niet gaat koken. De ingrediënten doe je in een hittebestendige kom die je op het pannetje zet. De kom mag het water niet raken. Door de hitte smelten de ingrediënten.

02

Als alles gesmolten is roer je het goed door elkaar en haal je de kom van de pan. 2/3 deel van het mengsel leg je op een koude marmeren plaat. Verdeel met een paletmes, of ander plat mes zoals een botermesje, de chocolade heen en weer. Blijf continu in beweging. De chocolade koelt af. Voeg het weer toe aan de warme kom wanneer de chocolade als een licht vloeibaar bergje bij elkaar blijft.

03

Meng vervolgens de chocolade weer met de warme chocolade in de kom waardoor het een glad en vloeibaar geheel wordt. De chocolade is nu klaar om te verwerken.

04

Doe de chocolade in een spuitzak en spuit er een letter van. Decoreer daarna eventueel met noten, gevriesdroogd fruit of eetbare bloemen. Laat stollen en daarna is het tijd om te genieten!

Maak het nóg voedzamer met:

  • decoreer met gevriesdroogd fruit (vitaminen en mineralen)
  • decoreer met noten (gezonde vetten en eiwitten)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

161 Kcal

per portie

6,6 g

Koolhydraten

14,7 g

Vet

1,7 g

Eiwit

2,1 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het